Bosna i Hercegovina     | 25.02.2021. 15:19 |

Ambasador Field tokom posjete VSTV-u: Nužna transparentnost i efikasnost rada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovine Matthew Field posjetio je danas novoizabrane članove Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) predsjednika Halila Lagumdžiju, potpredsjednice Biljanu Simeunović i Sanelu Gorušanović-Butigan te člana Predsjedništva VSTV-a BiH Selima Karamehića.

Posjeti su prisustvovali i direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić te njegov zamjenik Hajro Pošković.

U uvodnom obraćanju predsjednik Lagumdžija se zahvalio na dosadašnjoj podršci i saradnji Vlade Ujedinjenog Kraljevstva koja se pokazala izuzetno fleksibilnom i pragmatičnom i izrazio nadu da će se ona nastaviti i u budućnosti. Takođe je istakao iskrenu želju da se napravi iskorak od trenutnog imidža kojeg ima institucija i pravosuđe u cjelini kroz lični doprinos usvajanju i implementaciji Reformskog plana VSTV-a BiH i naporima koje će VSTV BiH poduzeti u narednom periodu kada je riječ o usvajanju Izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH.

Ambasador Field je izrazio nadu da će se saradnja sa VSTV-om BiH nastaviti i u budućnosti na način na koji je naveo predsjednik Lagumdžija. Svoje izlaganje je fokusirao na važnost transparentnosti rada institucije i pravosuđa u cjelini, integriteta nosilaca pravosudnih funkcija i efikasnost rada pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini. Takođe se osvrnuo na važnost uspostavljanja Odjela za integritet pri Sekretarijatu VSTV-a BiH, Reformski plan i izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH.

Potpredsjednica Simeunović je upoznala ambasadora Fielda i njegovog saradnika sa tokom rada na Prijedlogu revizije Zakona o VSTV-u BiH i Izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH, naglašavajuću važnost usvajanja izmjena i dopuna kako bi se moglo nastaviti sa reformskim aktivnostima.

Potpredsjednica Gorušanović-Butigan je govorila o Reformskom programu VSTV-a BiH čije usvajanje je predviđeno za narednu sjednicu VSTV-a BiH, akcentirajući ključne oblasti ovog programa: kvaliteta, integritet i efikasnost pravosuđa, kao i borba protiv organiziranog kriminala i korupcije te kapaciteti VSTV-a BiH i suradnja s vanjskim akterima.

Član Predsjedništva Selim Karamehić je izrazio nadu da dolazak ambasadora Fielda predstavlja nastavak podrške Ujedinjenog Kraljevstva VSTV-u BiH i pravosuđu Bosne i Hercegovine ističući važnost vraćanja povjerenja javnosti u sistem.

U svom izlaganju, direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić se koncentrisao na konkretne aspekte i projekte saradnje između VSTV-a BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, saopćeno je iz VSTV-a. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!