Bosna i Hercegovina     | 25.02.2021. 14:12 |

Vlada FBiH donijela Uredbu o stručnom usavršavanju državnih službenika

FENA Saopćenje

MOSTAR, 25. februara (FENA) - Federalna vlada donijela je Uredbu koja uređuje stručno usavršavanje državnih službenika i namještenika (zaposlenika) u organima državne službe Federacije BiH, a odredbe se primjenjuju i na organe državne službe kantona, grada i općine ako posebnim zakonom nije drugačije uređeno.

Ova uredba je potrebna jer, između ostalog, Uredbom o planiranju, organizaciji i provedbi stručnog obrazovanja i usavršavanja državnih službenika, donesenoj 2012. godine, nije bilo regulisano pitanje upućivanja državnih službenika na stručno usavršavanje u institucije i službe Evropske unije, tijela javne uprave država članica i kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, te druge međunarodne institucije i organizacije.

Posebni instrumenti ovakve tehničke pomoći koncipirani su za države koje nisu članice Evropske unije i njih je neophodno iskoristiti u punom kapacitetu i na taj način doprinijeti unaprjeđenju domaćih administrativnih kapaciteta, što je jedan od posebnih zahtjeva Evropske unije prema Bosni i Hercegovini.

Vlada je danas, također na prijedlog Agencije za državnu službu u FBiH, usvojila i Strategiju za stručno usavršavanje u organima državne službe u FBiH za period od 2021. do 2027. godine, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'