Bosna i Hercegovina     | 25.02.2021. 13:32 |

Izmjene zakona o javnim nabavkama i lijekovima na dnevnom redu sjednice

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su na današnjoj sjednici prijedlog poslanika Naše stranke Damira Arnauta da razmatraju informaciju Agencije za javne nabavke BiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o neophodnim uvjetima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku vakcina protiv koronavirusa.

Arnaut je to predložio kao novu tačku dnevnog reda uime grupe poslanike u okviru koje je zatraženo i sazivanje hitne sjednice tog doma na kojoj bi direktori tih agencija dostavili tražene informacije u roku od tri dana.

Tokom rasprave o dnevnom redu prihvaćen je i prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića da Dom od Vijeća ministara zatraži informaciju o razlozima zbog kojih je BiH izgubila status povlaštene države u izvozu roba u Sjedinjene Američke Države od 1. januara 2021. godine i mjerama koje je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH poduzelo da taj status bude zadržan.

Poslanici nisu glasali o zahtjevu poslanika SDS-a Dragana Mektića koji je tražio prekid sjednice kao bi bila nastavljena kad budu stečeni uvjeti i na dnevnom redu budu reformski zakoni i teme od važnosti za EU integracije i ključne probleme građana, jer je predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ) kazala da je sjednica zakazana u skladu s poslovnikom i sadrži obavezne tačke.

Na dnevni red su dodati zahtjevi poslanika Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) za razmatanje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama po hitom postupku i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitom postupku.

Bit će razmatrano i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Pakistana i Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Pakistana o provedbi tog sporazuma, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o zajmu za projekt javnog prijevoza u Sarajevu između BiH i EBRD-a.

Poslanici će glasati i o davanju saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o grantu za projekt Vodosnabdijevanje Gradačca između BiH i EBRD-a, davanju saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o zajmu za kreditnu liniju 2 Agencije za osiguranje depozita BiH između BiH i EBRD-a, te o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Velike Britanije o međunarodnom drumskom prijevozu.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo