Bosna i Hercegovina     | 25.02.2021. 11:12 |

Mašović-Gowen: Proširiti saradnju OS BiH i Nacionalne garde Marylanda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović, razgovarao je s komandantom Nacionalne garde Marylanda generalmajorom Timothyjem Gowenom.


Tokom video sastanka, razgovarano je o stepenu realizacije i efikasnosti dosadašnje saradnje Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Maryland, te mogućnostima proširenja saradnje i kroz zajedničke aktivnosti s civilnim strukturama vlasti Bosne i Hercegovine.

General Mašović je upoznao komandanta Nacionalne garde Marylanda o ulozi i anažmanu Oružanih snaga BiH u teškim situacijama kao što je pandemija Covid-19, te kontinuitetu u izvršavanju svojih aktivnosti u skladu sa zakonom definiranom misijom i zadacima.

Ovom prilikom je izrazio nadu da će NG Maryland nastaviti pružati pomoć i podršku OS BiH u dostizanju većeg stepena operativnih sposobnosti i realizaciji budućih projekata koji bi OS BiH pomogle u daljim aktivnostima, kao i dostizanju NATO standarda.

General Gowen izrazio je zahvalnost OS BiH kao partneru na uspješnoj realizaciji i sprovođenju svih aspekata saradnje Programa državnog partnerstva (SPP) između Bosne i Hercegovine i savezne američke države Maryland u proteklom periodu, te je naglasio čvrstu opredijeljenost savezne američke države Maryland i Nacionalne garde u nastavku pružanja podrške OS BiH u procesu daljih aktivnosti reforme OS BiH, izgradnji i razvoju operativnih sposobnosti i kapaciteta kao i u procesu tranzicije OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

Partnerstvo između Bosne i Hercegovine i savezne američke države Maryland datira još od 2003. godine i uspostavlјeno je kako bi se povećala interoperabilnost Oružanih snaga BiH s Oružanim snagama SAD-a, te pružila pomoć i podrška demokratskim institucijama i državnim tijelima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane  BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'