Bosna i Hercegovina     | 25.02.2021. 09:29 |

CCI poziva zastupnike Skupštine ZDK-a da podrže njihovu inicijativu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Centri civilnih inicijativa (CCI) pozvali su zastupnike Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) da podrže inicijativu CCI-a i u Program rada za ovu godinu uvrste razmatranje izvještaja o finansijskoj reviziji ZDK-a i Zavoda zdravstvenog osiguranja tog kantona za 2020. godinu.

- Povodom održavanja sjednice Skupštine ZDK-a, zakazane za 25. februar, CCI žele da skrenu pažnju na posebno bitnu tačku dnevnog reda - Prijedlog Programa rada Skupštine za 2021. godinu, te na predloženu inicijativu da se uvrsti i razmatranje Izvještaja o finansijskoj reviziji ZDK-a za 2020. godinu i Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a za 2020. godinu - navodi CCI u saopćenju za javnost.

Istovremeno, podsjećaju da Ured za reviziju institucija u FBiH planira u 2021. godini objaviti revizorske izvještaje za spomenute institucije.

- S obzirom na važnu ulogu parlamenata u procesu praćenja revizorskih nalaza, te značaj i svrhu koji bi trebali imati revizorski izvještaji, neophodno je da i Skupština ZDK-a planira i preuzme svoju ulogu u obavljanju jedne od značajnih funkcija – kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja javnog novca od javnih institucija, te navedeno planira kroz godišnji program rada - ističu iz CCI-a.

Kako se nadalje navodi, CCI su uputili Inicijativu za uvrštavanje planiranih revizorskih izvještaja u Program rada Skupštine ZDK za 2021, te, istovremeno, pozvali sve zastupnike Skupštine ZDK-a, da podrže ovu inicijativu na današnjoj sjednici, te daju veći značaj izvještajima o finansijskoj reviziji institucija koje su u nadležnosti ZDK-a i pokažu građanima Zeničko-dobojskog kantona jasnu opredjeljenost da se uključe u praćenje i kontrolu trošenja javnog novca.

U CCI-u smatraju da bi razmatranje revizorskih izvještaja i praćenje realizacije preporuka od skupština uticalo na veću odgovornost institucija da realizuju dostavljene preporuke, "čime bi se u konačnici osiguralo ekonomično, transparentno i efikasno trošenje javnog novca, što predstavlja i krajnji cilj revizije, koji je nemoguće dostići bez uključivanja i drugih institucija. Konkretno Skupštine ZDK-a".

- S obzirom na to da se radi o institucijama čiji ukupni budžeti iznose 599.218.640 KM javnog novca (novca građana ZDK) smatramo da je od značaja posvetiti pažnju načinu na koji je isti utrošen - navodi se u saopćenju.

Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa uz finansijsku podršku Švedske, a u funkciji  doprinosa odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u Bosni i Hercegovini.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu