Bosna i Hercegovina     | 24.02.2021. 18:05 |

Scanlan: Zajednički napor jedini put u prosperitetnu budućnost Brčkog

FENA Saopćenje

BRČKO, 24. veljače (FENA) - Supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan u proteklih nekoliko tjedana sastao se s rukovodstvom Distrikta, šefovima klubova zastupnika i predstavnicima manjina u Skupštini, a na sastancima je izražena zajednička namjera da se od samog početka posvete reformskom mandatu.

Supervizor Scanlan naglasio je važnost transparentnosti kroz donošenje zakona u redovnoj proceduri i važnost nadmetanja ideja kroz građanski politički diskurs u Skupštini Brčkog i skupštinskim komisijama, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR).

"Samo zajedničkim naporom Brčko kao zajednica može napraviti temeljne promjene potrebne za izgradnju stabilne i prosperitetne budućnosti za sve", kazao je Scanlan.

Ako je opredijeljenost građana iskrena, dodao je Scanlan, oni će do kraja ožujka vidjeti usvajanje zakona o sukobu interesa u skladu sa standardima EU, usvajanje proračuna za 2021. u skladu s imperativima transparentnosti prema Zakonu o proračunu, te primjenu Strategije razvoja za period 2021.-2027. na proračun za 2021. godinu kako bi se omogućilo odgovorno trošenje za dobrobit zajednice.

"Imajući u vidu automatski proračunski koeficijent Distrikta, nema razloga očekivati manje. Također i moratorij na zapošljavanje u javnom sektoru, uključujući i ugovore o djelu, sve dok se ne uspostavi nova transparentna procedura. Isto tako, potrebno je prilagoditi legislativu kako bi se upražnjena mjesta popunjavala samo putem internih postupaka reorganizacije, gdje god je to moguće i razumno", poručio je supervizor.

Jedini izuzetak od gore navedenog, dodao je, bilo bi osigurati da radna mjesta u javnom zdravstvu i nova radna mjesta u okviru antikorupcijskih mjera, poput Zakona o sukobu interesa, popunjavaju stručnjaci s iskustvom u zaštiti javnog interesa.

Naveo je također i objavljivanje preostala dva javna tendera za modernizaciju luke Brčko - za novu dizalicu i željeznički i putni pristup luci, odluku o optimalnom rješenju, zasnovanom na stručnim mišljenjima, za obnavljanje cestovnog teretnog prometa preko rijeke Save između Brčkog i tržišta EU, kao i aktivnosti vlasti kojim se potvrđuje da su u Distriktu dobrodošli poslovni investitori koji će donijeti dobro plaćena radna mjesta u privatnom sektoru.

"Rad policije u Brčkom iz nove policijske zgrade na osiguravanju vladavine prava i zajedno s Tužiteljstvom na provođenju politike nulte tolerancije prema korupciji, financiranje utopljavanja javnih objekata u Distriktu s ciljem poboljšane energetske efikasnosti u okviru Akcijskog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama, prijenos vlasništva nad infrastrukturom za prijenos električne energije Distrikta na 'Elektroprijenos BiH', u skladu s relevantnim zakonima BiH, kako bi se omogućilo njihovo aktivno održavanje", kazao je Scanlan.

Postizanje tih rezultata do kraja ožujka pokazat će opredijeljenost izabranih lidera Distrikta za izgradnju budućnosti za sve koji tu žive, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo