Stranačke aktivnosti     | 24.02.2021. 17:42 |

Saopćenje za javnost Kluba zastupnika Demokratske fronte u Parlamentu FBiH

FENA Saopćenje

Ministar MUP-a F BiH Aljoša Čampara postao najveća sigurnosna prijetnja po Federaciju i njene građane

Zaključak se izvodi na osnovu činjenica da Čampara uopšte ne dolazi na posao u svoj kabinet u MUP-u. Prema našim informacijama pošta na potpis mu se odnosi u obližnje ugostiteljske objekte. Na taj način ministar ugrožava klasifikovanu tajnost dokumenata, a i posao osoba koje mu dostavljaju poštu na potpis. Druga indikacija koja upućuje na navedeni zaključak sadržana je u  dobro poznatoj činjenici da Čampara istovremeno obnaša tri vrlo odgovorne dužnosti. Pored ministarske fotelje za koju se primio kao „krpelj“ (ne slučajno parazit) i od koje ga niko ne može odvojiti, Čampara je i zastupnik u Skupštini KS, te delegat (odnosno dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta F BiH).

U navedenim uslovima, teško da postoji osoba koja je kapacitirana da može uspješno obavljati sve tri dužnosti. Na žalost građana Federacije u tome najviše trpi posao iz nadležnosti ministra MUP-a, odnosno posao najodgovornije osobe za sigurnost u Federaciji.

Iz parlamentarnih klupa je jasno zbog čega najviše trpi ta pozicija. Naime, ministar Čampara je prije izvjesnog vremena bez konsultacija sa sindikatima (kao socijalnim partnerom u dijalogu), te bez konsultacija sa kabinetom vd. direktora FUP-a, u parlamentarnu proceduru pokušao „podvaliti“ novi Zakon o Policijskim službenicima. Nakon žustre reakcije parlamentarne komisije za bezbjednost, te sinergije sa predstavnicima sindikata i kabinetom vd. direktora FUP-a i pravilnog shvaćanja problema od strane ostalih zastupnika u PD PF F BiH, zakon je povučen iz parlamentarne procedure, a Čamparino „kukavičje jaje“ vraćeno na doradu.

Zastupnici u PD PF BiH svjedočili su još jednoj drskosti, opstrukciji, pa slobodno se može reći i destrukciji najodgovornije osobe za sigurnost, kada se oglušio o jednoglasno usvojen zaključak PD PF BiH po kome je, kao ministar, trebao iznaći rješenje za adekvatno vrjednovanje i valorizaciju rada vd. direktora FUP-a. Međutim, ta činjenica nikoga ne iznenađuje, jer se već odavno zna da Čampara, možda i jedini u sigurnosnoj zajednici, ne podržava aktuelnog vd. direktora FUP-a, a vjerovatno iz razloga što sa profesionalnog, stručnog i metodološkog aspekta aktuelni vd. direktor nema dodirnih tačaka sa bivšim, konačno penzionisanim, direktorom.

Providna su Čamparina objašnjenja u vezi sa aktueliziranjem imenovanja direktora FUP-a, providna iz razloga retroaktivne pameti, odnosno šutnje po pitanju imenovanja pune dvije godine. Svako iole upućen u zakonske procedure imenovanja zna da je imenovanje trebalo uslijediti prije dvije godine. Postoji samo jedno logično objašnjenje, a to je, da je Čampara pronašao zajednički interes sa Draganom Čovićem, pa čak i po cijenu da još jednu od najznačajnih federalnih nadležnosti isporuči HDZ-u.

Ovo posljednje još snažnije upućuje na sam naslov našeg obraćanja uz poruku ministru da, za sada, kao 3u1 ljudi konzumiraju samo „Nescafe“.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo