Svijet     | 24.02.2021. 16:52 |

Čelnik Islamske države u Njemačkoj osuđen na dugotrajnu zatvorsku kaznu

FENA Internet

HANOVER, 24. februara (FENA) - Abu Walaa, irački imam za koga se tvrdi da je čelnik Islamske države u Njemačkoj, osuđen je u srijedu na 10,5 godina zatvora, na suđenju protiv mreže koja regrutuje strane islamističke borce.

Sud u sjevernom njemačkom gradu Celle proglasio je 37-godišnjeg džihadistu krivim za podršku terorizmu i za članstvo u terorističkoj organizaciji.

Abu Walaa bio je imam zloglasne džamije u Hildesheimu koja je privlačila islamiste iz svih dijelova Njemačke, ali su je zatvorile vlasti.

On i njegovi saradnici regrutovali su mlade ljude uglavnom iz sjeverozapadne Njemačke da brane takozvani kalifat terorističke milicije u Iraku i u Siriji.

Trojica njegovih suoptuženika na suđenju kažnjeni su zatvorskim kaznama u trajanju između četiri i osam godina zatvora.

Jedan od njih, s dvojnim njemačko-srpskim državljanstvom, davao je svoj stan u njemačkom gradu Dortmundu kao prostor za molitvu, ustanovili su suci.

On je tu također pružao utočušte Anisu Amriju, teroristi koji je počinio napad na berlinski božićni market u decembru 2016. u kome je ubijeno 12 ljudi.

Za dvojicu regruta Islamskre države koje je vrbovao glavni osuđenik tvrdi se da su izveli samoubilačke bombaške napade u Iraku u kojima je nekoliko ljudi ubijeno.

Savezni tužioci zatražili su kaznu od 11,5 godina zatvora za za Abu Walaau i kazne između četiri i po i deset godina za ostalu trojicu.

Odbrana je, sa svoje strane, tražila oslobađajuće ili blaže kazne.

Amri je bio neuspjeli tražilac azila iz Tunisa koga je ubila policija u Milanu nekoliko dana nakon što se otetim kamionom zario u masu na berlinskom marketu.

Njegovi kontakti s mrežom za regrutaciju džihadista privukli su pažnju njemačkih vlasti.

Doušnik poznat samo kao "Murat", radeći za krivičnu istragu u zapadnoj saveznoj državi Sjeverna Rajna Vestfalija,  posjećivao je terorističku ćeliju u Dortmundu kako bi prikupljao obavještajne podatke o Amriju.

Postupak protiv Abu Walaae i njegove mreže djelimično je zasnovan na dokazima koje je prikupio doušnik, iako mu nije bilo dopušteno da svjedoči na suđenju.

Ključni svjedok tužilaštva na suđenju bio je mladić iz grada Gelsenkirchena koji je bio uvučen u islamističke krugove kao veoma mlad, ali je kasnije okrenuo leđa Islamskoj državi i sarađivao je s vlastima, prenosi dpa.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta