Bosna i Hercegovina     | 24.02.2021. 16:17 |

Rošić: Tražimo da Čampara podnese ostavku, HDZ ne smije dobiti FUP i specijalnu jedinicu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Potpuno je nedopustiv pokušaj federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare da omogući imenovanje Zorana Galića (HDZ) na poziciju direktora Federalne uprave policije, smatra zastupnik SDA u Parlamentu FBIH Husein Rošić.
 
Po njegovim riječima, ministar Čampara je ranije imao stav da proces direktora FUP-a mora čekati novi saziv vlade.

- Sada je odjednom, očigledno iz svojih političkih interesa, Čampara promijenio stav i počeo gurati HDZ-ovog kandidata tobože zbog toga što su trenutno i ministar i direktor FUP-a Bošnjaci.
 Ako je to uistinu problem, onda neka Bošnjak ostane na čelu FUP-a, a neka Čampara podnese ostavku - kaže Rošić.
 
Potpuno je nedopustivo, smatra, da Čampara, želeći da zadrži svoju fotelju, trguje sigurnosnim interesima države i bošnjačkog naroda.

- Nedopustivo je da Čampara ili bilo koji drugi bošnjački ministar prepušta poziciju direktora FUP-a Zoranu Galiću koji je u kontekstu migrantske krize, već pokazao da radi u interesu susjednih država. Ako znamo da direktor FUP-a de facto upravlja Specijalnom jedinicom policije, to bi značilo da možda i ključnom sigurnosnom snagom upravlja lice, kojemu na prvom mjestu nije sigurnost države BiH. Čamparin prijedlog mora se odbaciti, jer bismo došli u situaciju da pored toga što Dodik ima MUP RS-a sa specijalnom jedinicom, Čoviću prepustimo FUP i time Bosnjake ostavimo bez ikakve efektivne kontrole nad policijskim snagama na entitetskim nivoima. Čampara nije bio u ratu i  ne zna šta to može značiti, ali ima nas koji jesmo i koji znamo značaj specijalne jedinice FUP-a - zaključio je Rošić.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo