Bosna i Hercegovina     | 24.02.2021. 16:04 |

VMBiH - Saradnja u područjima visokog obrazovanja i nauke s Bjelorusijom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH utvrđen je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o saradnji u područjima visokog obrazovanja i nauke između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Bjelorusije.

Cilj je uspostaviti saradnju u oblasti visokog obrazovanja, kako bi bila organizovana akademska i naučna razmjena između visokoobrazovnih institucija obiju zemalja.

Na taj način dvije države podržavaju mobilnost obrazovanja i stažiranja studenata i akademskog osoblja na visokoobrazovnim ustanovama, u skladu sa finansijskim mogućnostima.

Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložena ministrica civilnih poslova.  

 

POKRENUTE AKTIVNOSTI ZA USPOSTAVLJANJE KONTAKT-TAČKE/I ZA ORUŽJE

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o formiranju Radne grupe za uspostavljanje kontakt-tačke/tački za vatreno oružje u Bosni i Hercegovini, s ciljem unaprjeđenja stanja u ovoj oblasti te jačanja regionalne i saradnje sa Evropskom unijom. 

Bosna i Hercegovina se na taj način pridružuje zemljama regiona u provođenju Mape puta za održivo rješenje u suzbijanju nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim i lakim/vatrenim oružjem  i pripadajućom municijom na zapadnom Balkanu, usvojene na Londonskom samitu u okviru Berlinskog procesa. 

Radna grupa je sastavljena od predstavnika nadležnih državnih, entitetskih i institucija Brčko Distrikta BiH, te kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Zadatak Radne grupe je da do 30. juna 2021. definiše sjedište i ulogu kontakt-tačke za vatreno oružje; njene upravljačke strukture; postojeće baze podataka o vatrenom oružju u BiH; te vrste informacija koje se razmjenjuju uz analizu tehničkih kapaciteta, o čemu će do 31. jula 2021. podnijeti izvještaj Vijeću ministara BiH.

 

SARADNJA SA EUROPOL-om

Vijeće ministara jednoglasno je u drugom krugu glasanja donijelo Odluku o dodjeli prostora Ministarstvu sigurnosti u svrhu uspostavljanja zajedničke kontakt-tačke za saradnju sa Europolom.

Na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija, Ministarstvo sigurnosti dobit će prostor u prizemlju Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine, čime se omogućava uspostavljanje kontakt-tačke i unaprjeđuje saradnja BiH sa Europolom.

 

POTVRDA PODRŠCI ZA PROCES PAMETNE SPECIJALIZACIJE U BiH

Vijeće ministara BiH zadužilo je direktora Direkcije za ekonomsko planiranje da potpiše Pismo namjere za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju sa Zajedničkim istraživačkim centrom Evropske komisije i uputi ga u daljnju proceduru.

Vijeće ministara ranije je iskazao čvrstu opredijeljenost za započinjanje procesa pametne specijalizacije u Bosni i Hercegovini, a u novembru prošle godine je usvojena Odluka o imenovanju članova Radne grupe za izradu Strategije pametne specijalizacije u BiH (S3).

Zaključivanjem Memoranduma o razumijevanju sa Zajedničkim istraživačkim centrom Evropske komisije stvaraju se uslovi za realizaciju tehničke pomoći koja se nudi zemljama u procesu izrade Strategije pametne specijalizacije.

 

IMENOVANJA

Vijeće ministara BiH imenovalo je Enesa Hašića za direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta Bosne i Hercegovine, a za zamjenike direktora imenovani su Irena Šiško i Stevo Škrbić, kao najbolje rangirani kandidati prema Izvještaju o provedenoj proceduri nakon javnog konkursa.

Na sjednici je imenovana Milica Marković za direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini, kao najbolje rangirani kandidat nakon završene precedure javnog konkursa koju je provela Agencija za državnu službu BiH.

Vijeće ministara BiH za generalnog direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH imenovalo je Čedomira Šušnjara, a za zamjenike generalnog direktora imenovani su Marin Raspudić i Muharem Šabić, koji su kao najbolje rangirani kandidati predloženi Izvještajem o provedenoj proceduri po javnom oglasu koji je usvojen, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo