Bosna i Hercegovina     | 24.02.2021. 15:28 |

Sastanak Strateškog foruma glavnih tužitelja i direktora policijskih agencija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Dvadeseti sastanak Strateškog foruma glavnih tužitelja i direktora policijskih agencija, uz potporu i organizaciju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) održan je u sjedištu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a fokus je bio na kapacitetima pravosudnih i policijskih agencija za rad na predmetima organiziranog kriminala, gospodarskog kriminala i korupcije.

Razgovarano je također i o uporabi Uputstva za saradnju ovlaštenih službenih osoba i tužitelja, planovima rada operativnih foruma, kao i analizama rada zajedničkih istražnih timova tužitelja i ovlaštenih službenih osoba i prijedlozima za unaprijeđenje rada i suradnje. 

Sastanku su nazočili glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, glavni tužitelji FBiH, RS i Brčko Distrikta BiH, kao i direktori Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, policije MUP-a RS, Federalne uprave policije i šef policije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici projekta VSTV BiH u okviru kojeg se realiziraju sastanci tog Strateškog foruma. 

Također, razgovarano je i o aktuelnim pitanjima iz oblasti jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini. 

Sastanak je održan uz poštivanje epidemioloških mjera i zaštite, a na sastanku su sudjelovali: glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, glavni tužitelj FBiH Munib Halilović, glavni tužitelj RS Mahmut Švraka, glavni tužitelj Brčko Distrikta BiH Zekerija Mujkanović, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA Darko Ćulum, direktor policije MUP-a RS Siniša Kostrešević, dužnosnik FUP-a Mustafa Hujdurović, šef Policije Bračko Distrikta BiH Goran Pisić, predstavnica VSTV BiH (putem video-linka) Amila Rahić i predstavnica VSTV BiH Aleksandra Todorović.  

Održavanje sastanaka Strateškog foruma bit će nastavljeno i u narednom periodu, kao značajna aktivnost međuinstitucionalne suradnje, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana