Bosna i Hercegovina     | 23.02.2021. 17:13 |

Izetbegović pozvao zvaničnike EPP-a: Podržite BiH na putu ka članstvu u EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović učestvovao je danas na online sastanku u organizaciji Evropske narodne stranke (EPP), na kojem je razgovarano o evropskom putu Bosne i Hercegovine i aktuelnoj političkoj situaciji u državi.

Izetbegović je istaknuo da je Bosna i Hercegovina u posljednjih 25 godina prošla dug put stabilizacije, rekonstrukcije i pomirenja, te da taj put nije bio lagan zbog tereta prošlosti. Dodao je da je dio tog tereta nedostatak povjerenja, diskriminacija, strah od dominacije i ostvarivanja ratnih ciljeva političkim sredstvima.

Podsjetio je Izetbegović na postojeće političke izazove sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava, poput SNSD-ovih pritisaka na Ustavni sud Bosne i Hercegovine i posljedičnih blokada rada Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te HDZ-ove blokada u implementaciji izbornih rezultata i popunjavanja Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine ukoliko se izborno zakonodavstvo ne izmijeni na za tu stranku odgovarajući način.

Upozorio je na zabrinjavajući trend glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca u entitetu RS, te na etničku diskriminaciju u tom bosanskohercegovačkom entitetu. U tom je kontekstu ukazao da u tom dijelu Bosne i Hercegovine živi 17 posto Bošnjaka i Hrvata, a da ih je u entitetskim institucijama i javnim preduzećima zaposleno manje od dva posto.

Govoreći o potrebi ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je podsjetio na presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilac, Šlaku i Pudarić, kojima se institucijama Bosne i Hercegovine nalaže obaveza uklanjanja diskriminatorskih odredbi u ustavnopravnom okviru. Ukazao je na potrebu izmjena Ustava Bosne i Hercegovine kako bi se svakom građaninu omogućilo kandidovanje za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i izbor u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predstavnike međunarodne zajednice, a naročito stručnjake iz Venecijanske komisije, Izetbegović je pozvao da pruže podršku u nastojanjima da se pronađe rješenje za izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva u skladu sa evropskim demokratskim standardima.

Izetbegović je istaknuo značaj daljeg napretka Bosne i Hercegovine na evropskom putu, naročito u kontekstu ispunjavanja 14 ključnih prioriteta Evropske komisije, te je zamolio predstavnike EPP-a u institucijama Evropske unije da pomognu Bosni i Hercegovini na tom putu.

Podsjetio je Izetbegović da je Bosna i Hercegovina u 2019. godini ostvarila značajan ekonomski napredak, ali da je on zaustavljen zbog pandemije koronavirusa. Istaknuo je da se Bosna i Hercegovina relativno dobro nosi sa zdravstvenim aspektom pandemije u odnosu na zemlje regiona, što potvrđuju podaci o broju zaraženih osoba, ali da je neophodna pomoć Evropske unije u nabavci vakcina.

Istaknuo je Izetbegović i problem migracija, pri tome ukazujući na rasistički odnos pojedinih političkih predstavnika srpskog i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, s obzirom da je migrantska kriza reducirana isključivo na dijelove države sa većinskim bošnjačkim stanovništvom.

Predsjednik SDA pozvao je zvaničnika iz EPP-a da pomognu Bosni i Hercegovini na daljem evropskom putu, naročito u oblastima poput jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije, ali i reformi Ustava i izbornog zakonodavstva u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, saopćeno je iz SDA BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo