Bosna i Hercegovina     | 23.02.2021. 17:08 |

Ombudsmeni pozivaju nadležne vlasti da se angažiraju na hitnoj nabavci vakcina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine pozivaju sve nivoe vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzmu mjere u cilju promptne nabavke vakcina neophodnih za imunizaciju, posebno ranjivih kategorija stanovništva.

- Ovom prilikom Ombudsmeni posebno žele ukazati kolika je važnost zdravstvene zaštite koja mora biti organizovana tako da se na najefikasniji način pruži zaštita građaninu. U ostvarenju prava na zdravstvenu zaštitu države se obavezuju da učine dostupnima tehnologije (lijekove, opremu i intervencije) među kojima je i imunizacija - saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

U pogledu vakcinacije Ombudsmeni BiH smatraju da u fokusu mora biti pravo svakog pojedinca na zaštitu zdravlja, ali isto tako i pravo drugih s kojima je u kontaktu.

Ombudsmeni BiH podsjećaju da svako propuštanje preduzimanja mjera od nadležnih organa u cilju osiguranja efikasnog pristupa zdravstvenoj zaštiti predstavlja kršenje ljudskih prava.

- U situaciji kada Bosna i Hercegovina kasni u poređenju s regionom i evropskim zemljama u pogledu procesa vakcinacije, Ombudsmeni BiH smatraju da je neophodno preduzeti hitne mjere koje će omogućiti ravnopravan položaj građana ove zemlje - navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo