Bosna i Hercegovina     | 23.02.2021. 15:57 |

Online diskusija o uznemiravanju žena u javnoj sferi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizovala je danas online diskusiju posvećenu uznemiravanja žena u javnoj sferi, koja je okupila više od 130 predstavnica i predstavnika organizacija civilnog društva, relevantnih institucija, međunarodne zajednice i javnosti s ciljem da definiše preporuke o tome kako sprečavati i rješavati problem uznemiravanja žena u javnoj sferi.

Učesnici su razgovarali i o načinima boljeg razumijevanja posljedica ovakvog zlostavljanja, saopćeno je iz Misije OSCE-a.

Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH kazala je da su žene i djevojke počele prijavljivati zlostavljanja i diskriminatorna ponašanja, poručujući da je sada dosta.

- Ovo je pozitivan preduslov za promjenu i važno je da podržimo one koje javno govore o tome. OSCE se pridržava nulte tolerancije bilo kojeg oblika uznemiravanja i vodi sveobuhvatan program borbe protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i djevojkama. Radimo na jačanju institucionalnog odgovora na rodno zasnovano nasilje i na osnaživanju žena kako bi prepoznale i prijavile bilo koji oblik uznemiravanja, a posebno radimo na osnaživanju marginaliziranih žena u tom smislu -  kazala je Kavalec.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist istakla je da je značajno učešće žena na svim nivoima  od suštinske važnosti za demokratsko i održivo društvo.

- Kako bi se borili protiv uznemiravanja žena u javnoj sferi, potrebno je da žene i muškarci zajednički rade na prevazilaženju destruktivnih stereotipa koji onemogućavaju pojedince i društvo da postignu svoj puni potencijal - istakla je Strömquist.

Britanski ambasador u BiH Matt Field naglasio je da se prevelik broj žena u javnom životu u BiH  suočava sa stalnim uznemiravanjem, prijetnjama, insinuacijama i napadima.

- Cilj toga je da se žene osjećaju da im nije mjesto u javnom životu, da ne pripadaju na mjestima gdje se donose odluke. Svi su na gubitku ako se to desi. Politika i politike će biti lošije, donesene odluke će biti lošije. Danas sam ovdje da čujem i bolje razumijem kako se boriti protiv ove grozne pojave, na dobrobit svih - ustvrdio je ambasador Field.

On je također naveo da su  seksistički stavovi i stereotipi široko rašireni u tijelima vlasti, politici, privatnom sektoru, akademskom društvu, novinarstvu, umjetnosti, nauci i tehnologiji, čak i u civilnom društvu i međunarodnim organizacijama.

- Nadamo se da će ova diskusija dati doprinos podizanju svijesti o ovom problemu, te osigurati da ovaj vid uznemiravanja bude široko prepoznat, da se o njemu razgovara i da bude efikasno riješen - podvukao je Field, saoćeno je iz OSCE-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo