Bosna i Hercegovina     | 23.02.2021. 15:08 |

Podžić izdao instrukcije za uspostavu Medijskog informacijskog centra MO i OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Pod predsjedavanjem ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića, a u prisustvu zamjenika ministra odbrane Mije Krešića i Mirka Okolića, u Ministarstvu odbrane BiH je danas održan informativni sastanak u vezi s dosada poduzetim aktivnostima na uspostavi Medijskog informacijskog centra Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH (MIC MO i OS BiH). 

Informativnom sastanku su prisustvovali i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović i zamjenik načelnika ZŠ OSBiH generalmajor Gojko Knežević, komandant NATO Štaba u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad, vojni ataše Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadir Michael Tarquinto, šef Ureda za odbrambenu saradnju pri Ambasadi SAD-a u BiH major Taib Grozdanić, te šefovi sektora i ureda MOBiH, kao i saradnici iz NATO Štaba Sarajevo i ODC-a.

-Aktivnosti oko uspostave MIC-a su započele još 2018. godine uz podršku prijatelja i partnera iz Sjedinjenih Američkih Država, tačnije uz podršku Ambasade SAD u BiH i njihovog Odjela za odbrambenu saradnju (ODC), a podršku u segmentu strateškog komuniciranja u institucijama odbrane su u proteklom periodu pružali i naši partneri iz Združene NATO komande Savezničkih snaga za Evropu iz Napulja i NATO Štaba u Sarajevu - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ministar odbrane BiH je ovom prilikom prisutne učesnike sastanka podsjetio na aktivnosti koje su realizirane u prethodnom periodu, a odnose se na projekat uspostave MIC-a, te se zahvalio prijateljima iz Ambasade SAD-a i NATO Štaba u Sarajevu na podršci i pomoći koju pružaju Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH na realizaciji ovog projekta, ali i brojnih drugih projekata značajnih za naše institucije. 

Učesnici sastanka su, diskutirajući o pitanjima uspostave MIC-a, konstatirali istinsku potrebu za jednom ovakvom organizacijskom cjelinom, i podijelili svoja razmišljanja o mogućim modalitetima uspostave što praktičnijeg i funkcionalnijeg modela ove cjeline u strukturi MO i OSBiH.

Uspostavu MIC-a stručno, savjetodavno i materijalno pomaže Ambasada SAD-a u BiH putem njihovog Odjela za međunarodnu saradnju – ODC, te će u svrhu opremanja ovog centra i obuke personala za poslove u MIC-u, izdvojiti blizu 500.000 američkih dolara u periodu od tri godine.

Nakon konstruktivnih diskusija i iskazane podrške realizaciji ovog projekta od domaćih i međunarodnih učesnika sastanka, ministar Podžić je u vidu zaključka izdao niz instrukcija koje sadržavaju buduće korake i dinamiku za uspostavu MIC MO i OSBiH, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!