Bosna i Hercegovina     | 23.02.2021. 14:26 |

HDZ 1900 podržao pokretanje nacionalno-društvenog konventa o EU

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. veljače (FENA) - Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović u utorak je u Mostaru ugostio izaslanstvo Europskog pokreta u BiH, predvođeno predsjednikom te organizacije Predragom Praštalom, s kojima je razgovarao o pokretanje općeg društveno-političkog dijaloga, odnosno "Konventa društva o EU budućnosti Bosne i Hercegovine", kojeg pokreće Europski pokret u suradnji s proeuropskim bh. političkim strankama i lokalnim zajednicama u BiH.

Praštalo je Cvitanoviću predstavio inicijativu i projekt koji bi trebao zaživjeti u sklopu održavanja Izborne skupštine i obilježavanja "Dana i mjeseci EU u BiH" u svibnju 2021. godine, priopćeno je iz Europskog pokreta u BiH.

Na sastanku je istaknuto da će se projekt baviti samo i isključivo s 14 pitanja i mišljenja Europske unije o kandidatskom statusu i budućnosti BiH kao potencijalnog člana EU, što je prema riječima Praštala, vitalni i najvažniji društveni interes, oko kojeg bi se svi slojevi društva morali koncentrirati i postići konkretan društveno-politički kompromis (Konvent) u cilju nastavaka i ubrzanja procesa EU integracija.

Predsjednik Europskog pokreta u BiH informirao je domaćina da su sve proeuropske političke grupacije (EPP,SDE,ALDA...) članice Europskog parlamenta, ujedno i kolektivne članice Europskog pokreta Internacional (EMI) sa sjedištem u Bruxellesu, čime se simbolizira "europsko jedinstvo".

"Europski pokret u BiH poziva HDZ 1990 kao i sve druge proeuropske stranke u našoj zemlji, a posebice one koje su članice navedenih političkih grupacija (koje su zastupljene u Europskom parlamentu u Bruxellesu i Strasbourgu) da se pridruže i konkretno, a ne deklarativno, kao što je to do sada, uglavnom i vrlo često bio slučaj, razgovaramo otvoreno i jasno sa svim društvenim segmentima (lokalne zajednice, županije, entiteti, državna razina, gospodarski subjekti, VTK i gospodarske komore, mediji....) o europskoj budućnosti bh. zajednice i društva u cjelini", poručili su iz Europskog pokreta u BiH.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović pozdravio je inicijativu Europskog pokreta i kazao da će na predsjedništvu informirati rukovodstvo stranke o današnjem razgovoru i susretu s predsjednikom te organizacije.

Dodao je da njihova stranka bezrezervno podržava sve pozitivne aktivnosti civilnog društva, među kojima se svakako posebno ističe i Europski pokret, koji već duže od 15 godina konstantno promovira i propagira europske vrijednosti u BiH, te da ga posebno raduje da je ova organizacija prva u BiH pokrenula priču o nacionalnom-društvenom konventu, kojeg će HDZ 1990 svakako podržati, što očekuje i od drugih proeuropskih stranaka.

Na sastanku je riječi bilo i o Izbornom zakonu, značaju i društveno-političkoj situaciji nakon izbora u Mostaru, te ponovljenim izborima u Srebrenici i Doboju.

Predstavnici Europskog pokreta nakon sastanka s Cvitanovićem imali su odvojeni susret s Martinom Ragužem, bivšim predsjednikom HDZ-a 1990 i višegodišnjim zastupnikom u Parlamentarnoj skupštini BiH, s kojim su razgovarali o aktivnostima Europskog pokreta, vezano za izbornu skupštinu, obilježavanje Dana Europe, te drugim europskim temama, poput ispunjenja 14 uvjeta EU za napredak Bosne i Hercegovine ka kandidatskom statusu i punopravnom članstvu.

Europski pokret je u sklopu obilježavanja Dana Europe u BiH na Ilidži 2014. godine, upravo Martina Raguža proglasio "Najeuropljnin Bosne i Hercegovine", navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta