Bosna i Hercegovina     | 23.02.2021. 14:06 |

Krug 99 ohrabren izjavom da treba odbaciti model temeljen na konstitutivnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 ohrabrena je izjavom direktora za ljudska prava u Vijeću Evrope Christopha Poirela koji je istakao da je potrebno odbaciti model temeljen na "konstitutivnosti" i da Bosna i Hercegovina treba obaviti reformu Ustava kako bi dobila novi moderan demokratski Ustav.

- Četvrtstoljetni košmar ustavne konstrukcije konsituentnih, opako prevedeno konstitutivnih naroda, time bi mogao povući BiH iz začaranog kruga ne samo zaostalosti za "tehničkim" integracijama u Evropskoj uniji, već konzumiranja svih standarda i blagodati zajednica slobodnih ljudi, suverenih nacija i demokratskih društava - tvrde iz Asocijacije.

Napominju da bilo kakva druga mimikrijska politika očuvanja status quo domaćih ili internacionalnih aktera, mora biti odbačena.

Naslanjajući se na presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Zornić", gdje je jasno rečeno da treba odbaciti kategoriju "konstitutivnosti" koja po sebi sadrži diskriminaciju, mora se konačno osigurati jednakopravnost svim građanima što su ključne evropske vrijednosti i norme.

U saopćenju navode da očekuju jasno izjašnjenje šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johanna Sattlera o javno izrečenim stavovima direktora Poirela za ubrzani i konačni izlazak BiH iz labirinta četvrtstoljetnih neuspjeha i neefikasnosti.

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 je stavila na uvid javnosti dokument "Građanski koncept Bosne i Hercegovine" te su još jednom pozivali državotvorne političke stranke na postizanje konsenzusa za izradu političke platforme građanskog uređenja države BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu