Bosna i Hercegovina     | 23.02.2021. 13:58 |

Čamdžić i Handžić uputili inicijativu za razmatranje zakona o negiranju genocida

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirsad Čamdžić i delegat iste stranke u Domu naroda FBiH Vibor Handžić danas su najavili da će Parlamentu FBiH uputiti urgentnu inicijativu da u što skorijem roku razmatra Nacrt zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdanja ili odobravanja holokausta, zločina ganocida i zločina protiv čovječnosti, koji je Predstavnički dom usvojio prije tačno pet godina. 

 - Cilj ovog Nacrta jeste urediti sankoniranje negiranja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, a u proceduru ga je prije pet godina uputio tadašnji zastupnik Naše stranke Denis Gratz - kazao je Čamdžić.

Navodi da ovaj zakon nikada nije bio na dnevnom redu niti razmatran u Doma naroda FBiH.

- Zaista ne želim vjerovati da u ovom trenutku postoji neka politička snaga, opcija, kojoj je ovaj vrlo precizni, s akademskom zajednicom i s udruženjima žrtava usaglašen zakon,  neprihvatljiv. Nadamo se da će ova urgencija uroditi plodom i da će se što prije ovaj zakon naći na dnevnom redu u razmatranju Doma naroda Parlameta FBiH - kazao je Čamdžić. 

Vibor Handžić ukazao je na prijeku potrebu usvajanja ovakvog zakonskog rješenja.  

- Ovaj Nacrt zakona je zapeo negdje u dubokim ladicama kancelarija Parlmeneta po meni iz potpuno neobjašnjivih razloga. U suštini ovaj zakon uopšte ne bi trebao da bude pretjerano kompliciran, on propisuje da se čin negiranja, minimiziranja ili odbravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti tretira krivičnim djelom u skadu s članom 21 Krivičnog zakona FBiH i propisje novčane sankcije i kaznu zatvora za kršenje odredaba ovog zakona - kazao je Handžić.  

On je naglasio da sve zemlje Evropske unije posjeduju sličnu regulativu, "kojom pružaju rezultate i proizvode sankcije prema svakome ko relativizira ili negira najbrutalnija stradanja ljudi u prošlosti". 

- Nažalost u ovih pet godina koliko mi čekamo da ovaj zakon dođe na dnevni red, svakodnevno možemo svjedočiti planiranim i organiziranim aktivnostima u kontekstu negacije holokausta, genocida i svih drugih zločina. Nažlost mi danas živimo, radimo i djelujemo u društvu u kojem se svakodnevno u javnom prostoru iznose različiti anticivilizacijski stavovi i prakse, negiranja i minimiziranja zločina. Nažalost, postoje djelovi unutar teritorije ove države u kojim se i pozicija i opozicija u političkom smislu ne razlikuju u civilzacijskom razmišljanju. Ne želimo vjerovati da se ovo pitanje sistemski blokira da ovaj zakon nastavi svoj dalji parlamentarni put - kazao je  Handžić.  

Smatra da bi ovim rješenjem  društvo napravilo civilzacijski iskorak u odnosu prema zločinima, jer je "krajnje vrijeme da se kao sistem odupremo i stanemo u kraj ovom problemu, jer se samo na ovakav način sistemski možemo obračinati s rastućim anticivilizacijskim djelovanjima i na kraju zaštiti žrtve".  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom