Ekonomija     | 23.02.2021. 09:00 |

Certificiranje 'Izvrsnost u različitosti' prilika za kompanije i institucije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Organizacije koje promoviraju i rade na poboljšanju ljudskih prava Sarajevski otvoreni centar (SOC), Otaharin, Fondacija 787 i My Right pozivale su bosanskohercegovačke kompanije i institucije da se prijave za proces certificiranja "Excelling in Diversity" ili "Izvrsnost u različitosti". 

Time će se potvrditi opredijeljenost za ravnopravno tretiranje svih zaposlenika/ca i kandidata/kinja za upražnjena radna mjesta bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju, etničku pripadnost, invaliditet ili drugu karakteristiku koja osobu svrstava u marginaliziranu grupu stanovništva.

Rukovoditeljica programa SOC-a Aida Malkić je izjavila da je od izuzetne važnosti da se prilikom zapošljavanja, ali i zadržavanja na poslu, zaustavi diskriminiranje određenih skupina društva.

- Trebamo težiti jednakosti svih građana/ki, a naše različitosti pretvoriti u snagu. Stoga su, za jačanje svijesti, ali i korak naprijed ka vrijednostima koje EU porodica zemalja njeguje, od krucijalne važnosti domaće kompanije i institucije koje pružaju jednake uslove za rad i zapošljavanje marginaliziranim skupinama društva, baš kao i onima koji to nisu - naglasila je Malkić.

Rezultati istraživanja Market Makersa i SOC-a o zapošljavanju i raznolikosti u radnim sredinama, zakonskim regulativama te najboljim primjerima inkluzije, potvrdili su nedovoljnu efikasnost zakona u ovoj oblasti zbog njegove loše implementacije, visoke stope nezaposlenosti, etničke i socijalne podjele i slično. Većina bh. kompanija i institucija nije dovoljno posvećena ovoj problematici, a preporuke su da bi se osobe zadužene za ljudske resurse trebale dodatno educirati, upoznati s temom, a samim tim i inicirati promjene u kompaniji ili instituciji.

Pandemija covid-19 dodatno je zakomplicirala situaciju s prilikama za zapošljavanje osoba iz marginaliziranih grupa, zbog činjenica da se ne otvaraju nova radna mjesta, ali i da su upravo među prvim otpuštenim osobama bile one koje pripadaju ovoj grupi bh. građana/ki.

- Trebamo tražiti prilike u ovoj situaciji, a ne opravdanja. Pandemija može biti mogućnost da kompanije i institucije promijene način poslovanja te da inkluzija postane njihova svakodnevnica. To će donijeti benefite ne samo za pripadnike marginaliziranih grupa, koji bi dobijanjem posla stekli ekonomsku nezavisnost, nego i za poslodavce koji bi postali lideri na tržištu kada je u pitanju inkluzija - dodala je Malkić.

Tokom procesa certificiranja, bh. kompanije i institucije dobit će potrebno znanje i ekspertizu da bi se uveli u raznolikost i inkluziju, te osigurali optimalne uvjete za zapošljavanje osoba koje pripadaju marginaliziranim skupinama. Kompanije koje dobiju certifikat 'Izvrsnost u različitosti', u društvenom miljeu, bit će prepoznate kao one koje razumiju značaj i doprinose ravnopravnosti i poštovanju svih kategorija društva, podižu stepen tolerancije, umjesto straha nude sigurnu radnu okolinu, smanjuju stigmatizacije i njeguju pozitivan narativ.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!