Svijet     | 22.02.2021. 14:35 |

UNHCR apeluje na spašavanje grupe Rohinja u Andamanskom moru

FENA Internet

ŽENEVA, 22. februara (FENA) -  Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice pozvala je u ponedjeljak na trenutno spašavanje grupe Rohinja izbjeglica koja pluta svojom brodicom u Andamanskom moru bez hrane ili vode, od kojih su mnogi oboljeli od ekstremne dehidracije.

Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) saopćio je da ne zna tačnu lokaciju brodice i kako je primio vijest da su neki od putnika preminuli. Brodica pluta južnim Bangladešom deset dana nakon kvara na motoru, navodi se u saopćenju.

- Hitna akcija je neophodna kako bi se spasili životi i spriječila daljnja tragedija - navodi UNHCR u saopćenju, nudeći  podršku vladama koje pružaju humanitarnu pomoć ou spašavanju.

Visoki zvaničnik indijske obalne straže potvrdio je Reutersu da je brodica uočena u regiji otoka Andaman i Nicobar.

Najmanje osam ljudi u brodici je preminulo, saopćio je Chris Lewa, direktor Arakan projekta, grupe koja nadzire krizu s Rohinjama.

Lewa je kazao da su brodovi indijske mornarice koji su se zatekli u blizini pružili pomoć u hrani i vodi ljudima na brodici.

- Mi, međutim, još ne znamo šta će oni učiniti kasnije - dodao je.

Portparol indijske mornarice nije pružio detalje situacije s izbjeglicama, ali je kazao da će mornarica kasnije objaviti saopćenje.

Sudeći po UNHCR-u, brodica se otisnula iz bangladeške primorske oblasti Cox’s Bazar, gdje otprilike milion Rohinja živi u teškim uslovima u raštrkanim izbjegličkim logorima.

Stotine hiljada Rohinja pobjeglo je u Bangladeš nakon smrtonosne kampanje snaga sigurnosti u Mijanmaru u 2017.

Vlasti u Bangladešu danas su saopćile kako nisu upoznate s činjenicom da je bilo kakva brodica napustila izbjegličke logore.

- Da smo imali takvu informaciju, mi bismo ih zaustavili - kazao je Rafiqul Islam, policijski superintendent u Cox’s Bazaru.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo