Svijet     | 22.02.2021. 11:15 |

Njemačka otvara vrtiće i osnovne škole

FENA Internet

BERLIN, 22. februara (FENA) - Osnovne škole i vrtići u više od polovine od 16 njemačkih država ponovo su otvoreni u ponedjeljak nakon što su dva mjeseca bili zatvoreni zbog pandemije koronavirusa.

Ovaj potez dolazi uprkos sve većim znakovima da se pad broja slučajeva u Njemačkoj ponovo izravnava, pa čak raste u nekim područjima.

Njemačka ministrica obrazovanja Anja Karliczek branila je odluku o ponovnom otvaranju škola, rekavši da posebno mlađa djeca imaju koristi od zajedničkog učenja u grupama.

Karliczek je rekla njemačkoj novinskoj agenciji dpa da bi škole trebale koristiti "sva raspoloživa sredstva za sprečavanje prenošenja virusa" i izrazila je uvjerenje da će državni službenici za obrazovanje - koji su u Njemačkoj zaduženi za školska pitanja - uzeti u obzir broj zaraženih kada budu donosili odluke o tome gdje će se ponovo otvoriti škole i vrtići.

Njemačka agencija za kontrolu bolesti kaže da je proteklog dana bilo 4.369 novopotvrđenih slučajeva i 62 smrtna slučaja, iako su brojevi u ponedjeljak često niži zbog kašnjenja podataka tokom vikenda.

Sindikati obrazovanja zatražili su da se nastavnici i uposlenici vrtića premjeste u grupu višeg prioriteta za vakcinaciju, za šta su vladini službenici rekli da će razmotriti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta