Bosna i Hercegovina     | 20.02.2021. 17:14 |

Ministri Osmanović i Avdić - Blagodati slobode i mira rezultat su velike žrtve

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i ministar kulture i sporta Samir Avdić položili su cvijeće kod spomen obilježja Mala kula na Grdonju i odali počast poginulim pripadnicima 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, u povodu obilježavanja 28. godišnjice formiranja.

Kako je kazao ministar Osmanmović, hrabri borci 105. motorizovane brigade učestvovali su kako u bitkama za odbranu Sarajeva od agresije, tako i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz redove brigade prošlo je hiljade boraca. Neki od njih su preživjeli, neki su dali dijelove svoga tijela, dok su neki nažalost preminuli.

- Svojim doprinosom u odbrani grada Sarajeva i države BiH su nas obavezali da ih se svakodnevno prisjećamo i podsjećamo na činjenicu da su životima branili i odbranili našu domovinu. Ovo mjesto sa ispisanim imenima naših šehida i poginulih boraca, opomena je kolika je cijena slobode - istakao je ministar Osmanović.

Sretan je, kaže, što će imati priliku dati maksimalan doprinos da status boračke populacije bude poboljšan.

Dodao je da slika boračke populacije i stanje u kojem se nalaze 25 godina nakon agresije nije zadovoljavajuća.

- Svakodnevnim zajedničkim naporima moramo raditi na tome da se stvari poprave, da se omogući makismalna pomoć i jednak tretman prema svima. Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo općenito nastoji osigurati što bolji tretman boračke populacije. Cilj je da se što adekvatnija pomoć pruži onima kojima je i najpotrebnija, naravno poštućujući zakonske propise, istovremeno radeći na njihovom unaprjeđenju - naglasio je ministar.

Kako je naglasio ‘naše šehide i poginule borce nažalost ne možemo vratiti, niti im se odužiti za ono što su učinili za dobro svih nas’.

- Ipak, možemo isticati njihovu žrtvu i cilj za koji su se borili, pomagati njihovim porodicama da bismo, barem djelimično, ublažili njihovu bol. Istina je da samo veliki i časni ljudi mogu podnijeti veliku žrtvu za opće dobro. Spomen na tu žrtvu mora biti trajna, posebno kao pouka generacijama koje nisu bile sudionici tog vremena, da bi znali da su blagodati slobode i mira rezultat te velike žrtve - poručio je ministar Osmanović.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Službe za protokol i press KS, ministar Avdić kazao je nakon centralne manifestacije da je ponosni pripadnik te jedinice, koji je zajedno sa saborcima u najtežim vremenima branio i odbranio naš grad i državu.

Broj suidionika današnjeg događaja bio je ograničen, u skladu s propisanim epidemiološkim preporukama.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu