Bosna i Hercegovina     | 20.02.2021. 14:07 |

Ambasadorica Francuske primila delegaciju Evropskog pokreta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Francuska ambasadorica u Bosni i Hercegovini Christine Toudic primila je delegaciju Evropskog pokreta, saopćila je ta organizacija.

Budući da je nedavno imenovana na tu dužnost, iz Evropskog pokreta su joj poželjeli uspješan diplomatski mandat.

Dugogodišnji novinar BHRT-a Enes Musabašić, poznavalac i državljanin Francuske, naglasio je  značaj prijateljskih odnosa dviju zemalja te podršku Francuske društvenom razvoju i podršci evropskim procesima u BiH.                       

Predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo je ambasadoricu upoznao s istorijom ove organizacije, kao i s novim projektom koji predviđa društveno-politički konvent o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

Ambasadorica je istaknula da je Francuska prijatelj i partner Bosne i Hercegovine, kao i ostalih država zapadnog Balkana, regiona koji je važan strateški i interesni partner.

Francuska nije protivnik proširenja Evropske unije na region, rekla je, što se često pogrešno interpetira u javnosti od  određenih populističkih i nekoretnih političkih i drugih subjekata i time nanosi šteta svim država okruženja, ali i interesima Francuske.                                      

Ambasadorica je kazala da Francuska zastupa tezu da za ulazak u Evropsku uniju moraju postojati jasna pravila, a prije svega izražena politička i društvena volja za ispunjavanje određenih uslova u samim državama, društvene reforme i usaglašavanje s evropskim zakonima i vrijednostima. Ukazala je i na potrebu jače i jasnije prezentacije i promocije EU u zemljama regiona, uključujući i BiH.  

Toudic je navela dva jasna cilja na koje će se, osim na podršci EU integracijama, ona koncentrirati - na promociji francuskog jezika i kulture "jer samo ljudi koji poznaju tradiciju i običaje jedni drugih, razumiju se kada razgovaraju, mogu unaprijediti ekonomsku, kulturnu i svaku drugu suradnju", kao i na privlačenje interesa francuskih kompanija i biznismena za investiranje u BiH.

Predstavnici Evropskog pokreta su pozdravili jačanje ekonomskih i kulturoloških odnosa dviju država i predložili ambasadorici Toudic da ambasada Francuske i Evropski pokret nastave dosadašnju suradnju u okviru EU integracija BiH.  

Ambasadorica je prihvatila prijedlog Evropskog pokreta, pa je dogovoreno da u narednom periodu budu organizirane zajedničke aktivnosti.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo