Svijet     | 19.02.2021. 14:55 |

Maas: Rasizam je postao uobičajen u svakodnevnom životu Njemačke

FENA Internet

BERLIN, 19. februara (FENA) -  Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Mass izjavio je kako je u njegovoj zemlji rasizam postao uobičajen u svakodnevnom životu, javlja Anadolu Agency (AA).

Maas se na zvaničnom Twitter profilu prisjetio žrtava rasističkog napada koji se prije godinu dogodio u njemačkom gradu Hanauu, a u kojem je ubijeno devet osoba.

"Rasizam je postao uobičajen u svakodnevnom životu u našoj zemlji, on uništava i ubija život. Niko od nas ne može reći da nije mogao zamisliti to što se dogodilo u Hanauu", poručio je Maas.

Iznoseći zvanične podatke njemačkih institucija, Maas je rekao da u Njemačkoj živi više od 33.000 ekstremnih desničara, od kojih je 13.000 spremno na nasilje.

"Taj trend raste, stoga zašto ne upalimo sva zvona alarma", upitao je Maas, upućujući kritike zbog odnosa prema porodicama žrtava:

"Kako je moguće da se porodice žrtava i dalje žale na nepoštovanje i birokratsku odbojnost s kojom se susreću u zvaničnim institucijama i organizacijama? Možda je to zato što se žrtve zovu Fatih, Mercedes ili Sedat, a ne Peter, Marie ili Georg. To je zbog toga što ih vidimo kao strance, a ne kao građane s jednakim pravima u našoj zemlji. To je zbog toga što na njih utiče svakodnevni rasizam u institucijama, vladinim uredima, trgovinama, školama, autobusima i vozovima, a ne na nas", poručio je Maas.

Šef njemačke diplomatije zatražio je borbu protiv ekstremne desnice.

"Moramo otkriti strukturni rasizam i udaljiti ga od sebe. Istraživanje ekstremizma, antisemitizma i rasizma u sigurnosnim snagama mogao bi biti prvi korak. Moramo se ozbiljno boriti protiv krajnje desnice i međunarodnih rasističkih mreža", upozorio je Maas.

Zatražio je da se u javnosti i u parlamentima suprotstavi rasističkom poticanju, te naglasio potrebu za političkom borbom s krajnje desnim populistima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo