Regija     | 19.02.2021. 14:56 |

Ustoličeni patrijarh SPC Porfirije poručio da će služiti povezivanju ljudi

FENA Agencije

BEOGRAD, 19. veljače (FENA) -Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije ustoličen je u petak u Sabornoj crkvi arhangela Mihaila u Beogradu, a u pristupnoj besjedi poručio je da će raditi na uspostavi mostova među ljudima i pozvao ljude na "dobra djela" u doba pandemije. 

"Rekao sam u srpnju 2014. u Zagrebu, da ću cijelim svojim bićem i uz blagodat  Božju raditi na povezivanju  ljudi i uspostavljanju mostova među ljudima, tako ću činiti i dalje", poručio je  patrijarh Porfirije, podsjetivši na svoje poruke upućene prilikom preuzimanja vodstva Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom, dužnost koju je obavljao prije jučerašnjeg izbora za poglavara SPC-a.

"Nastojat ću - i tamo gdje je naš narod u većini i bez obzira u kojima zemljama živi - biti dostojan i takav prijatelj kakve sam ja stekao u Hrvatskoj i Sloveniji i molim sve vas da nastavimo činiti tako da nam u tome pomognu i da svi s takvom nadom dostignemo život vječni", istaknuo je Porfirije.

Poručio je također da će mu vjera, snaga i ljubav koju je upoznao biti uzor i za sve druge zemlje u kojima živi srpski pravoslavni narod.

Patrijarh Porfirije kazao je da će mu u molitvama "na prvom mjestu biti pravoslavni Srbi" na Kosovu i narod u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, BiH i u svim drugim zemljama gdje žive, jer su "u neraskidivom jedinstvu s narodom u Srbiji", prenosi Hina.

Dodao je da  "Kosovo nije samo mit jer mit pripada svijetu imaginacije" već je "nit koja nas povezuje s našom duhovnom kolijevkom i našim identitetom".

Govoreći o pandemiji covida 19, pozvao je sve da ostanu spremni na svako dobro djelo, istaknuvši velike žrtve liječnika za živote ljudi. Također je pozvao da "pandemija pokaže koliko smo jedni na druge upućeni i da samo zajedničkom pažnjom i suradnjom možemo pobijediti".

Poslije današnjeg čina ustoličenja u Sabornoj crkvi, patrijarh Porfirije bit će kasnije uveden u tron i u povijesnom sjedištu srpskih patrijarha, u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu, a taj će dan SPC naknadno odrediti.

Nakon svečanosti, novi patrijarh je u Patrijaršijski dom otišao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s predsjedavajućim Predsedništva BiH Milordom Dodikom.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana