Svijet     | 19.02.2021. 10:30 |

SAD prihvata poziv za sastanak s Iranom i potpisnicama nuklearnog sporazuma

FENA Internet

WASHINGTON, 19. februara (FENA) - Sjedinjene Države objavile su u četvrtak da su voljne sastati se s predstavnicima Irana i još pet zemalja potpisnica iranskog nuklearnog sporazuma kako bi raspravljali o iranskom nuklearnom programu, u ključnom odmaku od američke politike prema Teheranu pod administracijom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

- Sjedinjene Države prihvatit će poziv visokog predstavnika Evropske unije da prisustvuju sastanku P5+1 o diplomatskom pristupu iranskom nuklearnom programu - navodi portparol State Departmenta Ned Price u saopćenju, misleći na zemlje koje su posredovale u postizanju nuklearnog sporazuma s Iranom u 2015.

Tim se sporazumom limitira iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih  sankcija.

SAD su se u Trumpovom mandatu  povukle iz sporazuma u 2018. i ponovo su uvele sankcije Iranu, dok su Njemačka, Francuska, Britanija, Rusija i Kina pokušale očuvati sporazum.

Otada se i Iran počeo polako povlačiti iz sporazuma, i ove je sedmice saopćio da će limitirati saradnju s međunarodnim nuklearnim inspektorima.

Administracija predsjednika Joa Bidena ranije je pozvala na diplomatiju s Iranom, ali insistira da se  Teheran prvo mora vratiti punom povinovanju nuklearnom sporazumu.

Također je osujećen pokušaj Trumpove administracije da se inicira ponovno uvođenje sankcija Teheranu kroz Vijeće sigurnosti Ujedinjenih  nacija.

Također u četvrtak, SAD su osujetile raniji pokušaj Trumpove administracije da se inicira ponovno uvođenje sankcija Teheranu kroz Vijeće sigurnosti Ujedinjenih  nacija.

- Dok ne sjednemo za stol i počnemo razgovarati, ništa se neće desiti – izjavio je visoki zvaničnik State Departmenta na telekonferenciji s novinarima u četvrtak.         

-  To ne znači da će, kada sjednemo i počnemo razgovarati, to donijeti uspjeh, ali svjesni smo da će, ukoliko ne poduzmemo taj korak, situacija jednostavno krenuti od loše ka goroj - dodao je zvaničnik.

U četvrtak  su Britanija, Francuska, Njemačka i Sjedinjene Države zatražili od Teherana da ne poduzima nikakve „opasne korake" koji bi upropastili ionako ugroženi sporazum, prenosi dpa.

Iran je, međutim, pozvao SAD da ukinu sankcije koje je uveo Trump i koje su osakatile iransku ekonomiju.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif objavio je u twetu da se partneri u sporazumu „moraju povinovati svojim obavezama i zatražiti okončanje Trumpovog naslijeđa ekonomskog terorizma protiv Irana“.

-  Na akciju ćemo odgovoriti akcijom – piše Zarif. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'