Magazin     | 19.02.2021. 08:20 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 19. veljače (FENA) -

- 1473. Rođen Nikola Kopernik, poljski astronom i prvi teoretik heliocentričnog sustava, nove slike svijeta kojom utemeljuje modernu astronomiju. 

- 1600. Zabilježena najjača erupcija na južnoameričkom kontinentu kada je eksplodirao peruanski stratovulkan Huaynaputina.

- 1674. Engleska i Nizozemska potpisale Westminsterski mirovni ugovor koji je okončao treći anglo-nizozemski rat. Dio nizozemske odštete bilo je i prepuštanje Engleskoj provincije New Amsterdam koja od tada nosi ime New York.

- 1837. Umro Georg Buchner, njemački dramatičar, poznatiji kao žestoki kritičar vladajućeg poretka nego kao pisac. Veliku pozornost izazvao je njegov prevratnički letak 'Hesenski zemaljski vjesnik' s glasovitim geslom 'Mir kolibama! Rat palačama'.

- 1861. Carskim manifestom i Zakonom o pravnom položaju seljaka, car Aleksandar II. ukinuo je kmetstvo u Rusiji.

- 1878. Thomas Alva Edison patentirao fonograf, poznatiji pod nazivom gramofon, koji je reproducirao zvukove s ploča sve do 1980-ih.

- 1896. Rođen Andre Breton, francuski pjesnik i kritičar i jedan od glavnih osnivača nadrealističnog pokreta u umjetnosti.

- 1915. Napadom francuskih i britanskih pomorskih snaga na Dardanele započela je Galipoljska bitka, jedna od najkrvavijih bitaka I. svjetskog rata.

- 1920. Rođen Jaan Kross, najistaknutiji je i najprevođeniji estonski pisac. Njegovi romani i poezija, koji se bave odnosom istine, ludila i moći, prevedeni su na 23 jezika, a njegova su djela širom svijeta prodana u više od milijun primjeraka.

- 1931. Umro Milan Šufflay, hrvatski povjesničar, pravaški političar, prevoditelj i književnik. Jedan je od utemeljitelja albanologije te autor prvoga hrvatskog znanstvenofantastičnog romana.

- 1952. Umro Knut Hamsun, norveški književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920. Hamsun je prvi put privukao pozornost 1890. godine novelom 'Glad', a veliki uspjeh doživio je i roman 'Blagoslov zemlje' iz 1917. godine.

- 1959. Velika Britanija, Grčka i Turska u Londonu potpisale ugovor o neovisnosti Cipra, na kojemu je godinama trajao ustanak protiv britanske kolonijalne vlasti. Neovisnost Cipra službeno je proglašena 16. kolovoza 1960. godine.

- 1963. Rođen Seal, poznati svjetski glazbenik. Puno mu je ime Seal Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel. Upečatljiv je i po ožiljcima koji potječu od autoimune kožne bolesti - diskoidnog eritematoznog lupusa, koju je dobio s 23 godine.

- 1976. Island prekinuo diplomatske odnose s Velikom Britanijom nakon neuspješnih pregovora dvije zemlje o pravu na ribarenje u spornim vodama čime je počeo "bakalarski rat".

- 1986. Sovjetski savez u orbitu lansirao svemirsku postaju 'Mir', prvu svemirsku postaju koja je bila stalno 'naseljena' tijekom cijelog svog funkcioniranja do namjernog rušenja 23. ožujka 2001. godine.

- 2000. Umro Friedensreich Hundertwasser, austrijski slikar, grafičar, arhitekt i ekološki aktivist. Najpoznatije mu je dostignuće, u području uređenja okoliša, projekt spalionice smeća i jedinice gradskog grijanja u bečkom Spittelau.

- 2001. Umro Stanley Kramer, američki producent i redatelj, autor brojnih klasičnih djela poput filmova "Točno u podne" i "Suđenje u Nurnbergu".

- 2008. Kubanski predsjednik Fidel Castro povukao se s čelnih dužnosti u zemlji na kojima je bio od 1959. godine. Castro je zbog zdravstvenih razloga bio odsutan iz javnosti od srpnja 2006. Za šefa države izabran je njegov brat Raul Castro. 

- 2013. Umro Dinko Tucaković, filmski redatelj, scenarista, kritičar, povijesničar filma, te upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke. Rođen je 1960. godine u Zenici.

- 2016. Umro Umberto Eco, talijanski romanopisac, esejist, filozof i lingvist. Najpoznatije njegovo djelo je roman 'Ime ruže', objavljen 1980. godine, a kasnije i filmatiziran sa Seanom Conneryem u glavnoj ulozi.

- 2019. Umro Karl Lagerfeld, njemački modni kreator, dizajner i fotograf. Lagerfeld je živio u Parizu, gdje je uglavnom i radio. Poznat je i po tom što je bio glavni dizajner modne kuće Chanel.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'