Bosna i Hercegovina     | 18.02.2021. 15:12 |

Vijeće ministara jednoglasno utvrdilo izmjene i dopune zakona o javnim nabavkama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdilo Prijedlog  zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji ne sadrži poglavlje o inspekcijskom nadzoru.

Na taj način se vrši postepena harmonizacija sa direktivama Evropske unije u toj oblasti i ispunjava jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Predloženim zakonom, koji je pripremila Agencija za javne nabavke, modernizuje se sistem javnih nabavki u BiH i omogućava objava planova nabavki, ali i osnovnih elemenata realizacije ugovora na jednom mjestu, u okviru Portala javnih nabavki, što javne nabavke čini transparentnijim i olakšava njihovo praćenje.

Istovremeno se izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, uvode bolje antikorupcijske odredbe i modelira sukob interesa prema standardu EU, te se normira institut prethodene provjere tržišta koju provode ugovorni organi u svrhu pripreme nabavke i informisanja privrednih subjekata o svojim planovima i zahtjevima u vezi s nabavkom.

S obzirom da sadrži oznaku EI, kao svojevrsnu potvrdu usklađenosti sa odgovarajućim propisima Evropske unije, Prijedlog zakona biće dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo