Bosna i Hercegovina     | 18.02.2021. 14:00 |

Goletić: Nastavak sekvenciranja SARS-CoV-2 nije moguć bez finansijske podrške

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Profesor Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Teufik Goletić zalaže se kod nosilaca svih nivoa vlasti u BiH za podršku laboratoriju tog fakulteta, za sistemski nadzor sekvenciranja SARS-CoV-2.

On je voditelj laboratorije u kojoj se provode sekvenciranja uzoraka, s ciljem otkrivanja mutacija virusa. Početkom februara potvrdili su prvi slučaj prisustva 'britanskog' soja virusa u BiH. U laboratoriji Veterinarskog fakulteta UNSA dosad su identificirali, kao britanski varijantni soj, ukupno pet uzoraka.

Međutim, kako je kazao u izjavi za Fenu, nastavak sekvenciranja, pogotovo onaj pravovremeni (ne retrospektivni), u laboratoriju Veterinarskog fakulteta UNSA nije moguć bez finansijske podrške nadležnih ministarstava i javno-zdravstvenih institucija u nabavci potrebnih materijala (kitovi, hemikalije, enzimi...).

- Budući da vijesti o cirkulaciji i drugih varijantnih sojeva, poput one o navodnoj identifikaciji VOC P.1 (tzv. brazilski varijantni soj) u nama susjednoj R Hrvatskoj, praktično 'prestižu' jedna drugu pitanje podrške laboratoriji Veterinarskog fakulteta UNSA koja ima kapacitete (ljudske, prostorne, opremu) od krucijalnog je i sigurnosnog značaja za sve nivoe vlasti u BiH. Oni bi trebali, bez odgađanja, osigurati da se pitanje organizacije i finansiranja sistemskog nadzora sekvenciranja SARS-CoV-2 riješi 'još jučer' - istaknuo je.

Kako naglašava prof. dr. Goletić, sva dosadašnja ispitivanja i istraživanja napravili su korištenjem vlastitih naučno-istraživačkih i finansijskih resursa te uz podršku međunarodnih organizacija UNDP-a u BiH i IAEA-e.

U laboratoriji Veterinarskog fakulteta UNSA sekvencirano je deset humanih kliničkih uzoraka, od čega su četiri identificirana kao varijantni soj B 1.1.7 (VOC 202012/01) poznatiji kao tzv. britanski varijantni soj SARS- CoV-2. Tri uzorka, pozitivna na spomenuti varijantni soj, pripadaju državljanima BiH (dvoje s područja ZDK te jedno iz Sarajevskog kantona). Zajedno s prethodno identificiranim slučajem, u laboratoriji VF UNSA dosad su identificirali ukupno pet uzoraka, kao britanski varijantni soj.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana