Ekonomija     | 18.02.2021. 13:56 |

Ambasador Švicarske i direktorica FIPA-u o interesu investitora za nova ulaganja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Milica Marković razgovarala je s ambasadorom Švicarske u BiH Danielom Hunnom o trenutnoj ekonomskoj saradnji dviju zemalja s fokusom na realizovana ulaganja iz Švicarske, te o interesu novih investitora za ulaganjem u BiH.

Upoznala je ambasadora o mogućnostima ulaganja u energetski i poljoprivredni sektor, te IT, drvni i sektor turizma, ističući važnost korištenja prirodnih potencijala u svrhu promocije investicijskih mogućnosti Bosne i Hercegovine.

Također, istakla je da je saradnja između FIPA-e i Ambasade jako bitna po mnogim osnovama, a prije svega u omogućivanju potencijalnim investitorima da dođu do relevantnih podataka o ulaganju u BiH.

Ambasador Hunn je naveo da je veliki potencijal za ulaganje u bh. dijaspori u Švicarskoj koja broji više od 60.000 osoba u toj zemlji.

Naglašeno je da Agencija i Ambasada mogu više sarađivati na polju organizacije poslovnih foruma između švicarskih investitora i domaćih predlagača projekta.

Švicarska se nalazi na 10 mjestu po iznosu ulaganja u BiH s uloženih 457 miliona KM  do sada. Među najznačajnijim investitorima iz Švicarske u BiH su: Arcelor Mittal (metalska industrija), Daccomet AG - Standard a.d. Prnjavor (drvna idustrija), Bontex d.o.o. Maglaj (tekstilna industrija), te Wagner Automotiv d.o.o. Gradačac (automobilska industrija), saopćeno je iz FIPA-e.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'