Bosna i Hercegovina     | 18.02.2021. 12:09 |

U završnoj fazi izrada registra imenovanih dužnosnika SBŽ-a

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 18. veljače (FENA) - Vlada Sednjobosanske županije (SBŽ) usvojila je u četvrtak Izvješće o radu Tima za borbu protiv korupcije u prošloj godini, a među ostalim, nevedeno je da se uskoro očekuje završetak posla na izradi registra imenovanih dužnosnika u SBŽ-u.

Koordinator Tima za sprječavanje korupcije SBŽ-a Haris Hrustanović kazao je da je 70 posto registra završeno, a u izradi je i registar svih uposlenih u javnom sektoru.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto taj posao dugo traje, Hrustanović je kazao da su osnovni razlozi nepostojanje zakonskog osnova, zbog čega Tim ima poteškoće pri pribavljanju podataka.

- Dakle, iz registra neće nitko biti izuzet, od premijera i ministara do svakog radnika. Imali smo problema s dostavljanjem podataka, jer događa se da uputite akt svim institucijama da dostave podatke, a oni to ne urade. Onda morate urgirati i slično. Sve se to događa zato što nemamo insituciju koja bi radila ovaj posao. Mi smo ad hoc tijelo Vlade i nemamo ni zakon na koji bismo se mogli pozvati - kazao je Hrustanović.

Uz formiranje profesionalnog ureda za borbu protiv korupcije, prioritet je, kako kaže, usvajanje zakona koji će sadržavati i kaznene odredbe.

- Profesionalizacija tima će donijeti ogromnu razliku. Ljudi koji imaju priliku za korupciju će znati da će sigurno biti otkriveni i prijavljeni. Naša uloga nije represija, jer za to postoje nadležne inistucije. Kad se izvrši kazneno djelo, onda je kasno i pitanje je hoće li netko odgovarati, a naš zadatak je da djelujemo preventivnim mjerama - kazao je Hrustanović.

Vlada SBŽ-a na sjednici je usvojila i Rješenje o imenovanju Interresorne radne grupe za izradu strategije i akcijskog plana za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije za razdoblje od 2021. do 2025. godine.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta