Bosna i Hercegovina     | 20.02.2021. 09:33 |

U nedjelju ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. februara (FENA) - Ponovljeni izbori u Srebrenici i Doboju bit će održani 21. februara, a organizirani su nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine utvrdila veliki broj povreda pravila izbornog procesa i nemogućnosti ostvarivanja izbornog prava.

Izbori u te dvije izborne jedinice ponovo će se provesti na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

Ponovljeni izbori za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj bit će održani na 89 biračkih mjesta, dok će se za načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica moći glasati na 28 biračkih mjesta te dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu.

CIK je usvojio i Instrukciju o postupku provođenja izbora koja propisuje određivanje biračkih mjesta i lokacija biračkih mjesta, imenovanje članova biračkih odbora i obuke biračkih odbora, izbornu šutnju, posmatranje ponovnih izbora, dostavu izbornog materijala, način pakovanja izbornog materijala, način brojanja glasačkih listića i način utvrđivanja izbornih rezultata.

Instrukcijom o koordiniranju i nadgledanju izbora uređeno je da će CIK na svakom biračkom mjestu imenovati supervizora koji će pratiti izborni proces.

Po jedan supervisor će biti na svakom biračkom mjestu i bit će na usluzi članovima biračkog odbora. Također, članovi i predsjednici biračkih odbora koji su bili angažirani na dan izbora 15. novembra neće moći biti ponovo angažirani na ponovljenim izborima 21. februara.

Instrukcijom su precizirana prava, obaveze i postupanje supervizora za nadgledanje rada općinske/gradske izborne komisije i biračkih odbora u Doboju i Srebrenici, dok je sastavni dio instrukcije i Kodeks ponašanja supervizora.

CIK je odnio i relevantne odluke kojima se uspostavlja Glavni centar za brojanje, imenuje rukovodstvo Glavnog centra za brojanje, imenuju glavni kontrolor, zamjenik glavnog kontrolora, kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja i kontrolor za transport, rukovanje i skladištenje glasačkih listića i drugog izbornog materijala na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo