Svijet     | 18.02.2021. 09:52 |

Biden izabrao Chiquitu Brooks-LaSure za čelnicu krovne zdravstvene agencije CMS

FENA Internet

WASHINGTON, 18. februara (FENA) – Američki predsjednik Joe Biden izabrao je bivšu zvaničnicu Obamine administracije da predvodi centre za medicinsku zaštitu i medicinske službe (CMS).

Agencija nadzire  vladine programe zdravstvenog osiguranja koji pokrivaju svakog trećeg Amerikanca i kičma su sistema zdravstvene zaštite.

Ukoliko njeno imenovanje potvrdi Senat, Chiquita Brooks-LaSure bila bi prva crnkinja koja će predvoditi CMS, krovnu organizaciju koja uključuje agencije Medicare, Medicaid, zdravstvenu zaštitu djece i Akt o o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti poznatiji kao „Obamacare“ koji pokriva više od 130 miliona ljudi, od novorođenčadi do štićenika domova za stare i nemoćne osobe.

Brooks-LaSure dugo je radila u vladi, obavljajući poslove na polju zdravstvene politike u Bijeloj kući, Kongresu i CMS-u u Obaminoj administraciji.

Ona je donedavno predvodila Bidenov tranzicijski tim Odjela za zdravstvo i ljudske resurse, polažući temelje za rad nove administracije. Prije povratka vladinoj službi, Brooks-LaSure bila je izvršna direktorca konsultantske firme Manatt Health, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'