Svijet     | 17.02.2021. 18:42 |

Izrael dopustio ulazak vakcina na teritoriju Gaze

FENA Internet

POJAS GAZE, 17. februara (FENA) - Izrael je u srijedu dopustio palestinskim vlastima da isporuče prve vakcine protiv koronavirusa Pojasu Gaze, uprkos sugestiji izraelskih zakonodavaca da se vakcine koriste kao "as u rukavu" za oslobađanje zarobljenika koje drži Hamas, militantni vlastodršci te teritorije.

Izrael se suočio s međunarodnom kritikom zbog velikog isključivanja Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi iz svoje izuzetno uspješne kampanje vakcinacije. Držali su pošiljke vakcina dva dana dok se vlada suočila s ispitivanjem parlamentarnog odbora prije nego što ju je na kraju odobrila.

Spor naglašava oslanjanje Palestinaca na Izrael, iako se oni sami bore protiv pandemije. Također moć predstavlja primjer globalne nejednakosti u uvođenju vakcina, jer je većina bogatih zemalja nabavila cjepiva, javlja AP.

Pošiljka je napokon stigla u srijedu u podne na prelaz Kerem Shalom. Palestinski ministar zdravlja Mai Alkaila rekao je da su Palestinske vlasti poslale 2.000 doza vakcine Sputnik V ruske proizvodnje - dovoljno da se vakciniše samo 1.000 ljudi na siromašnoj teritoriji u kojoj živi dva miliona Palestinaca.

Gaza je pod izraelsko-egipatskom blokadom otkako je Hamas, islamska militantna grupa, preuzela vlast od snaga Palestinskih vlasti 2007. Ministarstvo zdravstva Gaze prijavilo je više od 53.000 slučajeva zaraze i najmanje 538 smrtnih slučajeva od početka pandemije, a vlasti nisu bili voljne da uvedu lockdown jer je teritorija već siromašna.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo