Regija     | 17.02.2021. 20:01 |

Srpska pravoslavna crkva sutra bira novog patrijarha

FENA Agencije

BEOGRAD, 17. veljače (FENA) – Srpska pravoslavna crkva (SPC) započet će u četvrtak proceduru za izbor novog, 46. poglavara koji će, poslije nedavane smrti patrijarha Irineja, preuzeti tron SPC-a.

Sabor SPC-a, na kojem se bira novi patrijarh, održat će se u Beogradu, u kripti katedralnog Hrama Svetog Save, na Vračaru, a započet će litugijom koju će služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao najstariji od svih vladika, priopćila je u srijedu Informativna služba SPC.

Sabor će, kako je navedeno, biti održan po „proceduri određenoj Ustavom Srpske Pravoslavne Crkve i kanonima Svete Crkve“, a pravo glasa na Izbornom saboru imaju 43 arhijereja, od kojih 34 ispunjavaju uvjet i da budu birani. Očekuje se da će Sabor okončati proceduru izbora do kraja dana, a novi patrijarh bi u tom slučaju mogao biti formalno ustoličen u petak.

U javnosti i crkvenim krugovima dosad se izdvojilo nekoliko imena mitropolita i vladika koji bi na Izbornom saboru SPC-a mogli biti kandidati za novog poglavara.

Među njima su episkop bački Irinej, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji je poslije nedavne smrti mitropolita Amfilohija Radovića postao privremenim administratorom Mitropolije crnogorsko-primorske, te episkop banjalučki Jefrem.

Kao jedan od kandidata istaknut je i sadašnji zamjenik patrijarha, mitropolit dabro-bosanski Hrizostom, koji kao najstariji među vladikama upravlja tronom SPC-a poslije smrti patrijarha Irineja.

U pojedinim predviđanjima izbora budućeg poglavara SPC-a velike šanse daju se mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju, a kao mogući kandidat predviđan je i vladika diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije.

Patrijarh se u konačnici bira apostolskim ždrijebom

I 46. patrijarh birat će se apostolskim ždrijebom, a ta procedura predviđa da se imena trojice kandidata koji dobiju najviše glasova, odnosno natpolovičnu većinu, stavljaju u zasebne koverte, a one u Evanđelje.

Završna procedura predviđa da odabrani monah izvlači jednu kovertu iz Evanđelja, a kandidat čije ime bude u toj koverti postat će 46. poglavar SPC-a i preuzeti upravu SPC-om.

Prema priopćenju SPC-a, niti u jednom dijelu izborne procedure nije predviđeno prisustvo medija, a po završetku zasjedanja Sabora najavljeno je službeno priopćenje.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh srpski Irinej preminuo je u petak 20. studenoga 2020., na covid odjelu Vojnomedicinskoog centra Karaburma, gdje 4. studenoga primljen nakon što je pozitivno testiran na koronavirus.

Srbijanska vlada je u povodu smrti poglavara SPC-a proglasila trodnevnu žalost.

Desetljeće patrijarha Irineja na tronu SPC-a obilježilo je njegovo usrdno zalaganje za očuvanje Kosova u sastavu Srbije, te uzajamno razumijevanje Beograda i Vatikana u pogledu formiranja mješovitog povjerenstva u kojem bi predstavnici HBK i SPC razmotrili ulogu kardinala Alojzija Stepinca u povodu njegova kanoniziranja.

"Irinej je veliki patrijarh. I Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povijesno povjerenstvo. Radili smo zajedno. Jer, i Irineja i mene zanima jedino istina. Ne pogriješiti“, ocijenio je u povodu formiranje povjerenstva papa Franjo, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo