Regija     | 17.02.2021. 17:36 |

Pet liječnika u Sloveniji osuđeno zbog korupcije

FENA Agencije

LJUBLJANA, 17. veljače (FENA) - Na zatvorske kazne do tri godine i vraćanje "nezakonitih" nagrada u Sloveniji je u srijedu još nepravomoćnom presudom osuđeno petoro liječnika iz različitih zdravstvenih ustanova.

Osuđeni liječnici odbili su priznati krivicu u zamjenu za blažu presudu, kako im je ponudio sud.

Na šest mjeseci zatvora osuđen je i Darko Žafran, bivši komercijalist Emporio Medicala, u međuvremenu propale tvrtke, kod koje su liječnici naručivali medicinski materijal, u zamjenu za plaćene seminare u inozemstvu, gotovinu ili novac uplaćen njima ili bliskoj rodbini na inozemnim računima.

"Sud nije naivan i ne misli da će današnje presude bilo što promijeniti na području korupcije u Sloveniji. No, mora biti jasno da će biti osuđen svatko kome bude dokazano da je zahtijevao, primao ili davao mito, i to bez obzira radi li se o državnom tajniku, liječniku, tehničaru ili skladištaru," kazala je u obrazloženju presude sutkinja Dejana Fekonja.

Početak događaja iz afere "Korupcija u zdravstvenom sustavu" seže u 2013., kada su kriminalisti na 60 adresa širom zemlje proveli niz pretraga i zaplijenili dokaznu dokumentaciju.

Odvjetnici osuđenih liječnika najavili su žalbe, tvrdeći da slučajevi korupcije nisu dokazani, nego se presuda temelji na poslovnim bilješkama koje su u vođene u Emporium Medicalu. Njegova vlasnica prijavila je liječnike nakon što je tvrtka došla u teškoće. Ona sada živi u inozemstvu, a svoj je iskaz sudu kao glavni svjedok dala preko video linka.

Unatoč primjedbama odvjetnika tijekom suđenja vijeće okružnog suda u Ljubljani prihvatilo je argumente tužiteljstva, no odbacilo je zahtjev da se liječnicima zabrani obavljanje njihova poziva, s argumentacijom da korupcije nije bila povezana s liječenjem pacijenata.

Iz afere "Korupcija u zdravstvenom sustavu" preostaju suđenja još dvjema grupama liječnika i medicinskih djelatnika, ali se približava vrijeme kad će slučajevi pasti u zastaru, prenijeli su mediji.

Povodom presude se oglasila i slovenska liječnička komora, navevši da zagovara nultu toleranciju prema korupciji, ali i podsjetivši da presuda nije pravomoćna i da je svatko nedužan dok mu se krivica ne dokaže.

Ukoliko presude liječnicima budu pravomoćno potvrđene, o tom će se predmetu izreći komorino etičko povjerenstvo, što otvara i mogućnost za ukidanje liječničke licence, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom