Svijet     | 17.02.2021. 16:12 |

Putin upozorio na strano uplitanje u parlamentarne izbore u Rusiji

FENA Internet

MOSKVA, 17. februara (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu kako Rusija treba osigurati da parlamentarni izbori zakazani za septembar budu lišeni stranog uplitanja nakon masovnih protesta u kojima se poziva na oslobađanje jednog od njegovih najvećih kritičara.

Deseci hiljada ljudi izašli su na ulice gradova širom Rusije kako bi tražili od vlasti da oslobode kritičara Kremlja Alekseja Navalnog uoči septembarskih izbora. Taj 44-godišnji opozicioni političar uhapšen je i kasnije pritovren zbog kršenja odredbi uslovne kazne po povratku u Rusiju. On je bio liječen u Njemačkoj zbog trovanja nervnim agensom u Sibiru u augustu prošle godine.

Kremlj sugerira kako je Navalni sredstvo u rukama CIA-e koga koriste zapadne obavještajne službe kako bi destabilizirale Rusiju, i Moskva je u više navrata poručila Evropskoj uniji da se drži podalje od njenih unutrašnjih pitanja.

I sama Rusija optuživana je za uplitanje u nekoliko izbora u inostranstvu, uključujući i američke predsjedničke izbore u 2016.

- Građani Rusije učinit će izbor (na parlamentarnim izborima) i mi moramo braniti taj izbor od svakog pokušaja vanjskog uplitanja – izjavio je Putin na sastanku s čelnicima političkih stranaka zastupljenih u Državnoj Dumi, donjem domu parlamenta, koji je prenosila televizija.         

- Ne možemo dopustiti bilo kakve udarce po ruski suverenitet, na pravo našeg naroda da bude sam svoj gazda na vlastitoj zemlji - kazao je on, ne pominjući zemlje na koje je mislio, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta