Stranačke aktivnosti     | 17.02.2021. 16:14 |

Saopćenje za javnost SDA

FENA Saopćenje

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu ambasadora Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztiána Pósu.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi dviju zemalja dobri i bez otvorenih pitanja. Razgovarano je o najvažnijim aktuelnim pitanjima, sa posebnim fokusom na pandemiju koronavirusa i integracijske procese u koje je uključena Bosna i Hercegovina.

Ambasador Pósa je istaknuo ulogu Mađarske u očuvanju sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini kroz učešće mađarskih vojnika u operaciji EUFOR Althea, ali i snažnu podršku Bosni i Hercegovini u euroatlantskim integracijama.

Izetbegović je upoznao ambasadora Pósu sa aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, naglasivši da NATO integracije ostaju strateški vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine, što je propisano relevantnim zakonima, strategijama i odlukama državnih institucija.

Od ambasadora Mađarske je zatražio podršku na tom putu i ispunjavanju neophodnih kriterija poput jačanja ekonomije i vladavine prava.

Razgovarano je i o reformama Ustava Bosne i Hercegovine i izbornog zakonodavstva u skladu sa preporukama Evropske komisije, te o provedbi rezultata Lokalnih izbora u Mostaru. Izetbegović je u tom kontekstu istaknuo potrebu uvođenja evropskih demokratskih standarda u izborni sistem, koji će eliminisati mogućnost diskriminacije i koji će omogućiti Bosni i Hercegovini snažniji iskorak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo