Sport     | 17.02.2021. 14:09 |

Muzaferija: Plasman među 30 najboljih skijašica u Svjetskom kupu cilj za narednu sezonu

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 17. februara (FENA) - Bosanskohercegovačka alpska skijašica Elvedina Muzaferija ostvarila je najbolji rezultat u historiji bh. skijanja na utrci Svjetskog prvenstva u italijanskoj Cortini D'Ampezzo.

Naime, najbolje bh. skijašica osvojila je 16. mjesto u disciplini alpska kombinacija, a prethodno je u spustu bila 25., što je također jedan od najboljih rezultata bh. skijanja. 

Dvadesetjednogodišnja Visočanka sada odmara u BiH i priprema se za posljednju trku sezone. U izjavi za agenciju Fena prisjetila se uspjeha u Italiji i naglasila da je na tom takmičenju premašila zacrtane ciljeve. 

- Naš plan za Svjetsko prvenstvo bio je plasman među 30 skijašica u svim disciplinama. Već nakon plasmana u spustu gdje sam zauzela 25. mjesto bila sam izuzetno sretna jer sam ispunila cilj koji smo si postavili i dosta rasterećenije sam mogla voziti kombinaciju. Slalom je bio veoma težak, stazu su posuli vodom pa je bilo rasprave da li ćemo uopšte voziti, a na kraju je dosta skijašica ispalo. Bila sam umorna nakon prve dvije trke, ali kombinaciju sam vozila pametno i ostvarila odličan rezultat - kazala je. 

Muzaferija ne očekuje da će u ovoj sezoni poboljšati uspjeh ostvaren u Italiji. Kako je kazala, ne želi razmišljati o tome i stvarati sebi dodatni pritisak, ali vjeruje da će u narednu sezonu ući još spremnija za iskorak u karijeri i još bolje rezultate. 

- Naravno, imat ću još veće želje za dobrim rezultatom, a nadam se da ću ući u konkurenciju top 30 skijašica u brzim disciplinama Svjetskog kupa - najavila je skijašica. 

Ističe da je za sve to potrebno mnogo odricanja, finansija i treninga u vrhunskim uslovima i sa velikim klubovima. 

- Da biste bili konkurentni na najvišem nivou potrebno je mnogo posvećenosti ovom sportu i treninga sa velikim timovima, na skijalištima u Italiji, Švicarskoj i Francuskoj, a išli smo na treninge i u Kanadu. Morate biti u treningu tokom cijele godine, čak i preko ljeta. Bez toga ne možete biti konkurentni u Svjetskom kupu, a za sve je potrebno mnogo novca, pomoći države koju ja trenutno nemam. Nadam se da će se to uskoro promijeniti - navodi Muzaferija.   

Kako je kazala, zbog skijanja, treninga i putovanja često je izostajala iz škole, ali vjeruje da se danas to odricanje isplatilo. Mladim bh. sportistima poručila je da ne odustaju od svojih snova, da naporno treniraju i ne odustaju na prvoj prepreci.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana