Svijet     | 17.02.2021. 12:45 |

Prva isporuka ruskih vakcina sa Zapadne obale danas stiže u Pojas Gaze

FENA Internet

GAZA, 17. februara (FENA) – Pojas Gaze u srijedu će primiti prvu isporuku vakcina protiv COVID-19 nakon što je Izrael odobrio njihov prelazak te isporuke preko granice  teritorijom pod vladavinom palestinskog pokreta Hamas, saopćili su izraelski i palestinski zvaničnici.

Pojas Gaze sa dva miliona stanovnika registrirao je više od 53.000 zaraženih od koronavirisa i  538 preminulih.

Zvaničnici su saopćili da će isporuka, koju su poslale Palestinske vlasti s okupirane Zapadne obale, stići u Gazu tokom dana i da uključuje 2.000 doza ruske vakcine Sputnik V, dovoljnih da je imunizira 1.000 ljudi s dvije doze vakcine.

- Koristit ćemo te doze da vakciniramo pacijente koji su bili podvrgnuti transplantaciji organa i one koji pate od bolesti bubrega – izjavio je Majdi Dhair, zvaničnik ministarstva zdravstva u u Gazi, za Reuters.         

- Medicinsko osoblje neće biti vakcinisano ovaj put jer je isporuka nedovoljna  - kazao je Dhair.

Isporuka vakcina Gazi preko Izraela izazvala je kritike izraelskih desničarskih političara.

Oni su pozvali izraelsku vladu da uvjetuje taj transfer oslobađanjem dvojice izraelskih civila za koje se vjeruje da ih drži u zatočeništvu palestinska grupa i za vraćanje posmrtnih ostataka dvojice izraelskih vojnika poginulih u Pojasu Gaze  2014. godine.

Izrael, svjetski lider po brzini svog programa vakcinacije, našao se, međutim, pod pritiskom grupa za ljudska prava da učini više kako bi osigurao da vakcine dođu do Palestinaca na teritoriji koju je osvojio u Bliskoistočnom ratu 1967.

Palestinski zvaničnici, optužujući Izrael, izjavili su da je transfer planiran za ponedjeljak bio otkazan.

Zvaničnici Palestinskih vlasti saopćili su da su podnijeli zahtjev za dostavu vakcina izraelskim vojnim vlastima uskoro nakon što su primili isporuku 10.000 doza ruske vakcine za Zapadnu obalu 4. februara.

Odgoda naglašava izazove s kojima se suočavaju Palestinci u cijepljenju građana širom Zapadne obale i Pojasa Gaze – dvije geografski odvojene regije koje su dom za 5,2 miliona Palestinaca.

Izrael kontrolira sve ulazne i izlazne tačke prema Zapadnoj obali i veći dio morske i kopnene granice s Pojasom Gaze, enklave koji su izraelski vojnici i doseljenici napustili u 2005.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom