Svijet     | 16.02.2021. 15:19 |

Pelosi: Nezavisna komisija će istražiti nerede na Kapitolu

FENA Internet

KAIRO, 16. februara (FENA) - Predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Država Nancy Pelosi kaže da će Kongres uspostaviti "vanjsku, nezavisnu" komisiju koja će istražiti napad na američki Kapitol od pristalica Donalda Trumpa 6. januara.

U pismu poslanicima, rekla je da će komisija biti fomirana po uzoru na istragu napada na New York i Pentagon 11. septembra 2001. godine, javlja BBC.

- Moramo doći do istine da bi shvatili šta se dogodilo - rekla je.

Senat je bivšeg predsjednika Trumpa oslobodio optužbe za podsticanje na nasilje.

Ali demokrate i neki republikanci podržali su nezavisnu istragu o neredima, u kojima je smrtno stradalo pet osoba.

Pelosi je rekla da je umirovljeni američki general-potpukovnik Russel Honoré tokom proteklih nekoliko sedmica radio procjene sigurnosnih potreba Kapitola u svjetlu napada.

Komisija će, rekla je, "istražiti i izvijestiti o činjenicama i uzrocima" napada; "ometanje mirnog transfera vlasti"; i "spremnost i odgovor" i policije Kapitola i drugih grana zaduženih za sprovođenja zakona.

Takođe je rekla da je, na osnovu inicijalnih nalaza general-pukovnika Honoréa, Kongres trebao dodijeliti dodatna sredstva kako bi "osigurao sigurnost članova i sigurnost Kapitola".

Grupa republikanaca iz Doma poslala je Pelosi pismo u ponedjeljak žaleći se da njihova stranka nije bila konsultovana u vezi s generalovim sigurnosnim procjenama.

U pismu su tražili i da znaju koje je informacije Pelosi imala i koje upute je dala da se osigura Kapitol prije 6. januara.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana