Bosna i Hercegovina     | 15.02.2021. 18:14 |

Hana Milak iz SDP-a nova predsjednica Gradskog vijeća Livno

FENA Internet

LIVNO,15. veljače (FENA) - Hana Milak iz SDP-a izabrana je za novu predsjednicu Gradskog vijeća Livno, dok je za potpredsjednika izabran Ivan Penić iz HDZ-a 1990.

Glasovanje je bilo tajno i u konačnici prema rezultatima Povjerenstva za izbor i imenovanje, Hana Milak (SDP) je sa 17 glasova vijećnika izabrana za predsjednicu Gradskog vijeća Livno, dok je njezin protukandidat Sead Hadžijahić iz SDA dobio podršku 13 vijećnika.

Za izbor potpredsjednika Gradskog vijeća, Ivan Penić iz HDZ-a 1990 dobio je glasove šesnaest vijećnika, dok je njegova protukandidatkinja Glorija Lijović iz HDZ-a BiH priskrbila podršku 13 vijećnika, s tim da je jedan glas bio nevažeći.

Obraćajući se medijima predsjednica Gradskog vijeća Livno Hana Milak prvo je zahvalila građanima što su joj dali mogućnost da bude birana na ovakvu odgovornu dužnost.

- Spremna sam da dam sve od sebe, da dam svoje znanje. Danas smo napravili prvi mali korak, a to je da smo usvojili Odluku o privremenom financiranju - kazala je Milak.

Završetkom konstituirajuće sjednice koja je održavana i prekidana do sada četiri puta, i to sa samo jednom točkom, a to je izbor i imenovanje predsjednika i dopredsjednika, održana je i prva izvanredna sjednica vijeća na kojoj je usvojena odluka o privremenom financiranju grada Livna u iznosu od 1.7 milijuna maraka.

Livanjski gradonačelnik Goran Čondrić izrazio je zadovoljstvo što je nakon pete sjednice konačno konstituirano Gradsko vijeće s izborom rukovodstva.

- Svima nam je bilo napeto ovih dana i u iščekivanju. Svaki vijećnik ima pravo biti suzdržan, glasati za ili protiv to je njihovo pravo, ali konačno su shvatili da je vrijeme da to otkočimo. Tako da se odmah napravila i druga sjednica na kojoj je usvojena Odluka o privremenom financiranju grada Livna - istakao je gradonačelnik.

U dosadašnja četiri pokušaja konstituiranja sjednice Gradskog vijeća Livno ni jedan od kandidata nije imao potrebnu većinu, a prema statutu Grada Livna te izborom Hrvata za gradonačelnika, predsjednik Gradskog vijeća Livno se bira iz reda drugih naroda, odnosno od vijećnika bošnjačkog naroda i u tom dijelu je dolazilo do podijela pri drugim političkim strankama kome dati podršku.

Od ukupno 31 vijećnika koliko čini Gradsko vijeće Livno, najviše mandata na lokalnim izborima održanim u studenom 2020. godine osvojio je HDZ BiH s 11 vijećnika, slijede ih HDZ 1990 sa 8 vijećnika i Hrvatska republikanska stranka sa 4 vijećnika. Po tri vijećnika osvojili su SDA i Županijska neovisna lista, dok SDP BiH u novi saziv ulazi s dva vijećnika.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'