Bosna i Hercegovina     | 15.02.2021. 16:48 |

MUPKS i IOM o prevenciji incidenata povezanih s migrantskom populacijom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i policijski komesar Nusret Selimović razgovarali su danas sa šeficom Misije IOM-a u Bosni i Hercegovini Laurom Lungarotti o načinu implementacije zaključaka Vlade i Skupštine KS u vezi s migrantskom krizom, te o nedavnom sastanku održanom na Ilidži kojem je prisustvovao i ministar sigurnosti BiH.

- Dva bitna segmenta za daljnji rad na prevenciji sigurnosnih incidenata i narušavanja javnog reda i mira povezanih s migrantskom populacijom su bila konkretan povod današnjeg sastanka. Radi se o nadoknadi štete koju smo pretrpjeli tokom nereda u migrantskom kampu u Blažuju, specifikaciji opreme koja je potrebna policiji za daljnji rad i postavljanju videonadzora na području općina Ilidža i Hadžići - rekao je Katica.

Predočio je šefici misije IOM u BiH listu navedene opreme koja podrazumijeva specijalna vozila, zaštitnu opremu za policijske službenike, te nadoknadu štete pretrpljene u Blažuju. Također, predočen je i elaborat o postavljanju videonadzora na području općina Ilidža i Hadžići, te je dobijeno obećanje da će biti finansiran.

Tokom razgovora predložena je i mogućnost postavljanja tunela na ulazu u kamp na kojem bi bile kamere za prepoznavanje lica radi lakšeg praćenja i identifikacije migranata koji ulaze i izlaze iz kampa.

Kada se radi o postavljanju ograde i kućnom redu u kampu, predstavnici IOM-a su naveli da je popravka ograde u toku, da kućni red postoji i da se provodi.

- Policija će i dalje na profesionalan i efikasan način obavljati poslove iz svoje nadležnosti. Sve što možemo uradit ćemo da smanjimo posljedice migrantske krize na području Kantona Sarajevo. Nadamo se da će i ostali nadležni organi dovršiti aktivnosti koje su započeli - zaključio je Katica, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta