Bosna i Hercegovina     | 15.02.2021. 15:16 |

Pripadnici FUCZ-a učestvovali u izvlačenju tijela planinara Radeta Šimića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH tijelo jučer stradalog tridesetjednogodišnjeg planinara Radeta Šimića danas je evakuirano s mjesta nesreće kod vrha Cetina na Prenju u Jablanicu. 

Nakon jučerašnje dojave o nesreći na planini Prenj i obavijesti o nesreći od Kantonalnog operativnog centra HNK-a, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) je odmah stavila u pripravnost dio jedinice za potrage i spašavanje u ljetnim i zimskim uslovima u slučaju potrebe njihovog angažmana i pomoći pripadnicima GSS-a na terenu, saopćeno je iz FUCZ-a.

Općina Jablanica zatražila je da FUCZ pošalje ekipu ljudi s opremom kako bi učestvovali u akciji spašavanja. Nedugo poslije toga 11 pripadnika FUCZ s potrebnom opremom stiglo je u mjesto Bijela kod Jablanice gdje su ostavili vozila i dalje ka mjestu nesreće krenuli pješke zajedno s pripadnicima GSS u BiH i ostalim spasiocima. Zajedno s ekipom Gorske službe spašavanja (GSS) pripadnici FUCZ učestvovali su u izvlačenju tijela stradalog planinara.

Jučer je evakuacija obustavljena zbog nepristupačnog terena i mraka a helikopter Oružanih snaga BiH zbog jakog vjetra nije mogao pružiti pomoć prilikom evakuacije tijela koje je izvučeno s nepristupačnog terena na mjesto za helikoptersko izmještanje. 

Pripadnik Oružanih snaga BiH Rade Šimić smrtno je stradao jučer ujutro u lavini na sjevernoj stijeni vrha Cetina na planini Prenj. Njegov kolega Admir Andelić lakše je povrijeđen, ali je uspio pronaći tijelo stradalog Šimića. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo