Ekonomija     | 16.02.2021. 09:23 |

Zukić pozvao delegate Doma naroda da podrže zakon o poduzetničkoj infrastrukturi (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 16. februara (FENA) - Ministar razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine Amir Zukić pozvao je delegate Doma naroda Parlamenta FBiH da podrže Nacrt zakona o poduzetničkoj infrastrukturi u FBiH koji je na dnevnom redu sjednice zakazane za četvrtak.

Podsjetio je da je Predstavnički dom već usvojio pomenuti nacrt, te da se njime uređuje jedna dosad neuređena oblast.

- Time se stvara institucionalni okvir za sistemski pristup planiranju, projektovanju, uspostavi i upravljanju poslovnom infrastrukturom - istakao je Zukić.

Dodao je da se pod poslovnom infrastrukturom podrazumijevaju prvenstveno poslovne zone, ali i razvojne agencije, poduzetnički centri, poslovni inkubatori i akceleratori, centri kompetencije, naučno-tehnološki parkovi, i slično.

Zukić je naveo da bi predloženim zakonom to sve bilo evidentirano u registru subjekata poslovne infrastrukture i definisane politike poticaja koji su također predviđeni zakonom.

- Ovaj zakon predviđa sinergiju privatne inicijative i vlasti na različitim nivoima za poboljšanje poslovnog ambijenta radi jačanja konkurentnosti preduzeća i privlačenja domaćih i stranih investitora - rekao je Zukić.

Naglasio je da bi time mogle biti stvorene i pretpostavke za ravnomjerniji razvoj FBiH, kao i smanjene administrativne barijere.

- Već su pripremljeni i nacrti podzakonskih akata kako bi postojale pretpostavke za brzu implementaciju zakona po njegovom usvajanju - kazao je Zukić.

Dodao je da je Nacrt zakona sačinjen u saradnji s akademskom zajednicom i predstavnicima EU i UNDP-a, te drugih institucija.

Pogledajte https://fena.ba/video/5417/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1c0DCJQZxkQ1wK1RFgzCT2SnYJ-WUX0_3?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana