Svijet     | 15.02.2021. 12:33 |

U DR Kongo ubijeno 13 civila i trojica vojnika, zapaljena crkva

FENA Internet

BENI, 15. februara (FENA) - Napadači su ubili trojicu vojnika i 13 civila, i zapalili su crkvu u napadu na selo u sjeveroistočnoj pokrajini Ituri Demokratske Republike Kongo, saopćili su vojska i grupa za ljudska prava u ponedjeljak.

Napadači su otvorili vatru dok su ulazili u selo Ndalya u nedjelju ujutru, stotinjak kilometara od grada Bunia, saopćio je Christophe Munyanderu, koordinator grupe Konvencija za poštovanje ljudskih prava.

Početna procjena pokazala je da je 13 civila ubijeno, kazao je Munyanderu. Napadači su također zapalili katoličku crkvu, dodao je.

- Trenuto se vojnici nalaze u selu nakon tog napada - izjavio je vojni portparol Jules Ngongo Tshikudi, dodajući da su trojica vojnika i četiri napadača poginuli kada je vojska uzvratila.

Nije jasno ko je izveo napad, ali je Tshikudi optužio Savezničke demokratske stranke (ADF), ugandsku oružanu grupu aktivnu na  istoku Konga od 1990-ih.

Grupa je ubila oko 850 ljudi u prošloj godini, sudeći po brojkama UN-a.

Kongoansko  istočno granično područje s Ugandom, Ruandom i Burundijem dom su za više od stotinu raznih milicija, uglavnom ostataka paravojski iz brutalnih građanskih ratova koji su zvanično okončani u 2003.

Islamska država preuzela je odgovornost za nekoliko sumnjivih napada ADF-a u prošlosti, ali eksperti UN-a nisu utvrdili nikakvu direktnu vezu između dvije grupe, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana