Bosna i Hercegovina     | 15.02.2021. 14:42 |

Predstavljeni rezultati istraživanja o korupciji u privatnom sektoru u BiH

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 15. februara (FENA) - Dvogodišnjim projektom "Institucionalna podrška antikorupciji u BiH - IPAK", koji je finansirala Evropska unija, predstavljena je sveobuhvatna analiza i preporuke za prevenciju korupcije koja je povezana s privatnim sektorom u BiH.

Na konferenciji za medije održanoj putem aplikacije "Zoom", učesnici su razgovarali o korupciji u privatnom sektoru i odnosu privatnog i javnog sektora, te mogućnostima da se privatni sektor uključi u borbu protiv korupcije.

Na konferenciju je pozvano oko 70 predstavnika Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministarstva privrede na BiH, entitetskim, BD BiH i kantonalnim nivoima, privredne komore na entitetskim, BD BiH i kantonalnim nivoima, udruženja poslodavaca na svim nivoima u BiH, antikorupcijska tijela na svim nivoima u BiH, predstavnici OCD aktivnih u borbi protiv korupcije i razvoju poslovnog sektora, medijska i novinarska udruženja, stručnjaci koji su dali svoj doprinos u prethodnom radu na prevenciji korupcije u vezi sa privatnim sektorom i/ili razvoju poslovnog sektora.

Kako je kazao predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković vrijeme je da Bosna i Hercegovina počne poduzimati korake spram svih planova koje je donijela prema dostizanju evropskih vrijednosti i standarda. 

- Planove integriteta imamo gotovo u svim institucijama BiH i mi ih promoviramo u komori da se spuštaju u privatni sektor. U privatnom sektoru korupcija je nažalost postala stil života, a u privrednom segmentu stil poslovanja. Težimo povećanju konkurentnosti i transparentnosti, što bi donijelo suzbijanje korupcije. Okrećemo se digitalnim modalitetima poslovanja i apelujemo da se Zakon o javnim nabavkama digitalizuje - kazao je Vuković. 

Ističe da privrednike najviše boli što BiH ima 340 različitih nameta, dok od nivoa općine do države ima 4.000 različitih nameta.

- Zamislite koji je to nivo oterećenja i manipulacije koji se ljudima nameće i pravi porozna mjesta za razvoj korupcije. Privrednici su namete ukalkulisali u cijene svojih proizvoda i ne vide izlaz iz toga. Ogroman broj pravila i podzakonskih akata donosi se bez konsultovanja zajednice na koju se odnosi. Rijetke institucije zaista traže mišljenje Vanjskotrgovinske komore BiH iako bi to sve po zakonu morale učiniti, jer se u suprotnom otvaraju ogromni prostori za manipulativne radnje - rekao je. 

Naglašava da 70 posto proizvoda iz BiH zadovoljava tržište Evropske unije, ali da sada treba tome prilagoditi i poslovanje.   

Analizu su predstavili stručnjaci angažirani na IPAK projektu Aleksandar Draganić i Zlatan Omerspahić.

- Prije 19 godina radio sam magistarski rad o temi korupcija u poslovnom okruženju u BiH i mogu reći da se za ovih 19 godina ništa nije promjenilo. Uzroci korupcije su i dalje isti. Govorimo o slabom radu pravosuđa, zarobljavanju države od strane političkih elita, neadekvatnoj organizaciji institucija, te ogromnom upravljanju resursima na nivou države, što u društvu kakva je BiH može predstavljati ogroman izvor korupcije - kazao je Draganić. 

Omerspahić je u preporukama naglasio obavezu BiH prilagođavanja standardima Evropske unije. 

- Govorimo o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji je BiH potpisala, a kojim se u različitim oblastima, uključujući i korupciju, nameće da prati standarde EU prilikom donošenja svojih propisa. Regulatorni okvir kojim smo se mi u publikaciji bavili tiče se krivično-pravnih propisa, propise iz javnih nabavki, sukob interesa, finansiranje političkih stranaka, zaštita osoba koje prijavljuju korupciju, koncesije, itd - navodi Omerspahić. 

Naglašava da je generalni stav da BiH treba "bolja regulativa", te da na trenutačni kvalitet propisa utiče složenost političkog sistema i državnog uređenja, te dostignuti sistem ekonomskog razvoja koji BiH prevashodno određuje kao državu u razvoju i u kojoj su nužne strukturalne reforme. 

U institucionalnom okviru posebno je naglasio uloga Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH, te Komisiju za strategiju za borbu protiv korupcije RS-a i Antikorupcioni tim Vlade FBiH na entitetskim nivoima, kao i antikoruptivne timove na nivoima kantona. 

- U području borbe protiv korupcije u javnom sektoru postoje izuzetno loši rezultati, dok u navedenim institucijama nismo primjetili bavljenje pitanjima korupcije u privatnom sektoru - dodao je Omerspahić. 

Na konferenciji su predstavljeni nalazi i preporuke analize koje je pripremio projektni tim, a predložena je mapa puta za poboljšanje prevencije korupcije koja je povezana s privatnim sektorom u BiH, kao i razmatranje mogućnosti da relevantni dionici postupaju u skladu s preporukama.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana