Stranačke aktivnosti     | 15.02.2021. 10:44 |

Saopćenje za javnost SDP-a

FENA Saopćenje

Povodom posljednjeg imenovanja nova tri člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, SDP BiH poziva državno Predsjedništvo da koriguje svoju neustavnu, antidejtonsku odluku i imenuje Komisiju u punom sastavu od pet članova.

Napominjemo da je Predsjedništvo BiH 2016. godine iz sastava Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, jednoglasnom odlukom izbacilo dva međunarodna člana, čime je prekršen Aneks 8 Dejtonskog sporazuma i član III.5. Ustava BiH.

Posebno zabrinjava činjenica da su izbačeni međunarodni članovi čija su uloga i postupci uvijek bili usmjereni zaštiti državnih interesa i promociji bosanskohercegovačkog nacionalnog identiteta. Iako je u neustavnoj odluci Predsjedništva navedeno da je ona privremenog karaktera, u sastav Komisije nikada nisu imenovana dva međunarodna člana, a sa neustavnom praksom je nažalost nastavilo i Predsjedništvo BiH u aktuelnom sazivu.

Napominjemo da je na neustavnost sastava predmetne Komisije upozorio i Visoki predstavnik u BiH, a izbacivanje međunarodnih članova naišlo je i na osudu ambasada Kvinte i Republike Turske.

Važno je napomenuti da je međunarodna zajednica iskazala spremnost da u potpunosti finansira troškove angažmana međunarodnih članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Pozivamo članove Predsjedništva BiH koji se deklarativno zalažu za jačanje države i njenih institucija, što im je i osnovna dužnost, da koriguju svoju odluku i da, njenim cjelovitim popunjavanjem, rad Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvedu u zakonske okvire u interesu države BiH i očuvanja njenog pravnog poretka.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'