Bosna i Hercegovina     | 14.02.2021. 15:36 |

„Muzej ratkapni“ na putu Foča – Šćepan Polje ukazuje na hitnu potrebu sanacije

FENA Elma Geca

 

FOČA, 14. februara (FENA) – Loše stanje putne komunikacije koja povezuje Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, Ranka Savića iz Foče navelo je na nesvakidašnju ideju.

Iako nikada ranije nije bio kolekcionar, nužda ga je kaže natjerala da po prvi put na svom porodičnom imanju napravi svojevrsni „Muzej ratkapni“ na magistralnom putu Foča – Šćepan Polje i tako pokuša na orginalan način skrenuti pažnju da se vlasti konačno sjete i rekonstruišu ovu „cestu smrti“ na kojoj se saobraćajne nesreće dešavaju gotovo svakodnevno.

- Ovo je daleko od bilo kakve kulture, posebno saobraćajne a muzej poznato je kulturna ustanova pa je i ova instalacija satirično nazvana muzejom. Ovi eksponati na mojoj garaži su izložba jednog nemara i nebrige društva za stanovnike prije svega a tiče se (ne) održavanja jednog magistralnog puta. I pored silnih nesreća koje su se dešavale na ovoj dionivci i prije rata kada je recimo poginulo deset ljudi u udesu autobusa „Tara prevoza“, takođe prije par godina tri djevojke su poginule a o sporadničnim udesima da i ne govorim, niko nije našao za shodno da počne da radi taj put i da ga dovede u normalno stanje da se može njime proći – priča Savić.

Pojašnjava da je do sad sakupio više od 80 ratkapni različitih automobilskih marki te dodaje da je uglavnom  riječ o bolje očuvanim bez velikih oštećenja. Kaže da bi sve strane garaže bile sasvim sigurno popunjene da nije bilo pandemije.

- Ova kolekcija nastala je unazad dvije godine  i dvije i po strane garaže su već popunjene, a bila bi sigurno popunjena sa svih strana da nije bilo korone. Ovdje u blizini se nalaze rafting kampovi jer je najpoznatiji turistički brend ovdje splavarenje i spuštanje čamcima, ali kako tog raftinga nije bilo u obimu kao prije i broj posjetilaca je bio manji pa tako ovih ratkapni. Inače bi to bilo puno sto posto – ističe on.

Napominje da put Foča-Šćepan Polje zovu “putem smrti” jer su na ovoj dionici nesreće svakodnevne, kako zbog velikih rupa tako i zbog klizišta.

- Ja sam tu pored ceste. Čujem jak udarac i ujutro kad siđem ratkapna stoji pored puta. Razmišljao sam šta da radim i počeo sam da ih kačim. Nadam se da će biti nekog efekta a posebno me iritira odnos vlasti. Prošle godine na Skupštini RS-a neko od poslanika je pitao - šta je sa putem koji povezuje dvije države a ministar je bez grižnje savjesti rekao „taj put se radi, mašine su gore, samo treba da se riješi nekoliko eksproprijacija. Ja sam i novog ministra pozvao da dođe i da vidi kakvo je stanje puta. Možda i on upadne u ovu neku rupu pa nađem neku od ratkapni od vrijednijeg auta. Kakvo je stanje, bojim se da ne počnem skupljati felge umjesto ratkapni - dodaje.

Savić je mišljenja da se čitav projekat rekonstrukcije puta koji povezuje glavne gradove BiH i Crne Gore,  veže za planiranu gradnju hidroelektrane (HE) Buk Bijela.

- To je projekat zamišljen pedesetih godina o kojem sam još kao dječak slušao. Ako se bude čekalo da se put napravi dok bude hidroelektrana Buk Bijela na ovom prostoru više niko neće živjeti  -  zaključuje Savić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'