Bosna i Hercegovina     | 14.02.2021. 15:17 |

Goražde zaplesalo protiv nasilja u globalnoj kampanji „Jedna milijarda ustaje“

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14. februara (FENA)  - Izvedbom revolucionarnog plesa  uz pjesmu „Break the chain“ u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ Goražde se danas po deveti put zaredom pridružilo globalnoj kampanji „Jedna milijarda ustaje i pleše“ u znak podrške žrtvama nasilja.

U organizaciji Udruženja žena „Seka“, aktivisti tog te drugih udruženja žena i mladi osnovnih i srednjih škola jasno su rekli „NE“ svim oblicima nasilja. Ovogodišnja kampanja realizovana je u skladu sa ograničenjima epidemioloških mjera koje su na snazi.

- Realizacijom današnje kampanje želimo da podržimo žrtve nasilja, da im kažemo da nisu same i da ih ohrabrimo da prijave nasilje i isto tako da pošaljemo jasnu poruku da želimo da svaka žrtva bude adekvatno zaštićena i zbrinuta a da svaki  počinilac  nasilja bude adekvatno kažnjen i odgovara za svoja djela. Mi danas želimo da edukujemo i širimo kulturu nenasilja, želimo da pričamo o nasilju kao našem zajedničkom problemu, jer nasilje se dešava - kazala je koordinatorica Udruženja žena „Seka“ Amina Sarajlić.

Naglasila je da o potrebi borbe protiv ove pojave svjedoči činjenica  da je nasilje u raznim oblicima prisutno i na području BPK Goražde.

- Naša poruka sa današnje kampanje je vrlo jasna iako mi znamo da jedan dan plesa neće promijeniti svijet ali će nas sigurno pozvati da preispitamo vrijednosti u kojima živimo i šta želimo promjeniti tako da svi od sebe možemo doprinijeti širenju kulture nenasilja i da sve žene, djevojke i djevojčice žive u jednom društvu u kojem nema nasilja – istakla je Sarajlić.

Naglasila je da su u Udruženju "Seka" posebno ponosni na činjenicu da generacije djece i mladih u Goraždu rastu sa ovom kampanjom.

Simboličnim performansom, noseći transparente protiv nasilja , svoj doprinos kampanji dali su mladi Goražda okupljeni u Mreži vijeća učenika BPK-a, Asocijacija srednjoškolaca BiH – Lokalni tim Goražde i World Vision BiH.

Doprinos kampanji dale su i članice  UŽ „Ustikolina“, Udruženje žena za ruralni razvoj Općine Pale u FBiH,  Asocijacija žena pri MZ Zupčići i Neformalna grupa žena iz Mravinjca“, a kampanju tradiionalno podržava i Centar za socijalni rad BPK Goražde.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'